Ciasto z patelni brzmi niedorzecznie, ale spokojnie, wszystko jest pod kontrolą. To prosty sposób na naprawdę szybki deser. No i praktycznie nie ma opcji, że wyjdzie zakalec. Jabłka podsmażone na maśle z cukrem skarmelizują się, dzięki czemu ciasto ma karmelowy posmak. Jeśli jednak masz ochotę na więcej słodkości możesz polać je czekoladą lub dowolnym słodkim sosem.
Czytaj także: Ziemniaki oberżysty. Idealna zimowa przekąska
Jabłecznik z patelni. Składniki:
- 2 średnie, słodkie jabłka
- 30 g masła
- 60 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 30 g oleju
- 150 g jogurtu naturalnego
- 140 g mąki
- 8 g proszku do pieczenia
- cynamon
Czytaj także: Smak dzieciństwa. Przepis na karmelowe szyszki
Jabłecznik z patelni. Wykonanie:
- Jabłka obierz, przekrój na pół, wytnij środki i pokrój na ok. 0,5 cm plasterki
- Na patelni rozgrzej masło, wsyp 30 g cukru, wymieszaj
- Wrzuć jabłka, zamieszaj je na patelni, by pokryły się cukrem i gotuj na średnim ogniu ok 10 min co jakiś czas mieszając
- Do miseczki wbij jajko, dodaj 30 g cukru i cukier wanilinowy, wymieszaj dokładnie trzepaczką
- Dodaj olej, ponownie wymieszaj
- Wlej jogurt naturalny, znów wymieszaj
- Przez sito przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj dokładnie do połączenia się wszystkich składników
- Jabłka posyp cynamonem, zmieszaj
- Na ciągle gotujące się jabłka wylej ciasto, rozprowadź je, by dokładnie przykryły owoce
- Patelnię przykryj i gotuj ciasto przez ok. 10 min do suchego patyczka
- Delikatnie przewróć ciasto na drugą stronę na 5 minut, ponownie przykryj
- Poryp cukrem pudrem lub polej czekoladą i gotowe!
Zobacz także: Szybkie racuchy z borówkami. Nie potrzebujesz drożdzy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl