Smażony karp to jedno z dań, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Magda Gessler podzieliła przepisem na faworki z karpia, które nie mają ości. Dzwonki karpia należy oczyścić z ości i pokroić go w paski, tak jak na faworki. Rybę należy smażyć na głębokim i bardzo gorącym oleju, dzięki czemu małe ości będą się powoli rozpuszczały pod wpływem ciśnienia i temperatury. Smak karpia podkreśli nietypowy sos z kogla-mogla i ostrego chrzanu.
Przepis na faworki z karpia wg Magdy Gessler. Składniki:
- karp w dzwonkach
- orzechy włoskie
- mąka
- mleko
- jajko
- cebula
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
- natka pietruszki do dekoracji
- ziele angielskie mielone
Czytaj także: Śledzie w oleju. Niezawodny przepis Magdy Gessler
Przepis na faworki z karpia wg Magdy Gessler. Wykonanie:
- dzwonki karpia polej olejem, dodaj sól, ziele angielskie, pieprz i pokrojoną cebulą, wymieszaj wszystko i odłóż do zamarynowania
- następnie z dzwonka karpia wyjmij ości, przetnij na pół, nacinaj i przekładaj mięso tak jak faworki
- panieruj kolejno: w mielonych orzechach, osolonym surowym jajku wymieszanym z odrobiną mleka i na końcu w mące
- smaż faworki z karpia na głębokim i bardzo gorącym tłuszczu, tak żeby powoli rozpuszczały się małe ości pod wpływem ciśnienia i temperatury
- podawaj z koglem moglem, pół na pół wymieszanym z ostrym chrzanem.
Czytaj także: Świąteczny barszcz czerwony. Sekret Ani Lewandowskiej
Zobacz także: Fit kotlety z indyka i cukinii
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl