Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Karp na Wigilię. Dodaj to, a już nigdy nie przyrządzisz go inaczej

37

Karp - bez tej ryby wielu z nas nie wyobraża sobie wigilijnego stołu. Jednak nie jest łatwo go doprawić w ten sposób, by miał wyrazisty smak. Żeby to zmienić wystarczy...sięgnąć po składnik do spaghetti!

Karp na Wigilię. Dodaj to, a już nigdy nie przyrządzisz go inaczej
Karp na Wigilię. Dodaj to, a już nigdy nie przyrządzisz go inaczej (Adobe Stock, Zbigniew Lewczak)

Bez ości, bez mułowatego posmaku - takich karpi na wigilię poszukuje każdy z nas. Rybę przed przyrządzeniem trzeba odpowiednio namoczyć, dzięki czemu będzie dobrze smakować. Dlatego też przyrządzanie karpia powinniśmy zacząć z odpowiednim wyprzedzeniem.

Im mniej przypraw tym...gorzej

Zwyczajowo przyjęło się, aby karpia doprawiać odrobinę i nie przesadzać z ilością panierki, jaką go przykrywamy. Do doprawiania przepisy najczęściej sugerują po prostu pieprz i sól. Panierka składa się z jajka i bułki tartej, a na talerzu możemy doprawić danie odrobiną soku z cytryny. A może by tak dodać... ziół?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami

Idealny karp na wigilię - składniki:

  • karp podzielony na dzwonka
  • cytryna podzielona na ćwiartki
  • bułka tarta pszenna lub bezglutenowa do obtaczania
  • jajko
  • sól i pieprz do posypania
  • tymianek, majeranek, oregano i bazylia do smaku
  • opcjonalnie: olej lub masło do smażenia

Idealny karp na wigilię - sposób przyrządzenia:

  • Dzwonka karpia solimy i pieprzymy
  • Bułkę tartą łączymy z majerankiem, tymiankiem, oregano i bazylią
  • W głębszym talerzu rozbijamy jajko
  • Każde dzwonko karpia moczymy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z przyprawami
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju lub masła, a następnie karpia w bułce wykładamy na patelnię
  • Rybę smażymy po 5-7 minut po obu stronach (aż karp będzie zarumieniony) a następnie obsmażamy boki przez 2-3 minuty i wykładamy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym

i gotowe! Tak przygotowanego karpia serwujemy z ćwiartką cytryny, aby zebrani przy stole mogli pokropić dzwonka jej sokiem. Jeśli chcecie przygotować karpia nieco bardziej dietetycznie - zamiast smażenia postawcie na pieczenie. Wówczas nagrzewacie piekarnik do 180 stopni i wstawiacie rybę w naczyniu żaroodpornym na pół godziny.

Co zrobić, żeby karp nie miał posmaku mułu? Idealnym sposobem na to jest mleko! Wieczór wcześniej umieść dzwonka ryby w miseczce z mlekiem i wstaw do lodówki. Karp przyrządzony po takiej zalewie nie będzie miał ani odrobiny posmaku mułu!

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić