Bez ości, bez mułowatego posmaku - takich karpi na wigilię poszukuje każdy z nas. Rybę przed przyrządzeniem trzeba odpowiednio namoczyć, dzięki czemu będzie dobrze smakować. Dlatego też przyrządzanie karpia powinniśmy zacząć z odpowiednim wyprzedzeniem.
Im mniej przypraw tym...gorzej
Zwyczajowo przyjęło się, aby karpia doprawiać odrobinę i nie przesadzać z ilością panierki, jaką go przykrywamy. Do doprawiania przepisy najczęściej sugerują po prostu pieprz i sól. Panierka składa się z jajka i bułki tartej, a na talerzu możemy doprawić danie odrobiną soku z cytryny. A może by tak dodać... ziół?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Idealny karp na wigilię - składniki:
- karp podzielony na dzwonka
- cytryna podzielona na ćwiartki
- bułka tarta pszenna lub bezglutenowa do obtaczania
- jajko
- sól i pieprz do posypania
- tymianek, majeranek, oregano i bazylia do smaku
- opcjonalnie: olej lub masło do smażenia
Czytaj także: Pierogi ruskie Jana Kuronia. Jeden składnik was zaskoczy
Idealny karp na wigilię - sposób przyrządzenia:
- Dzwonka karpia solimy i pieprzymy
- Bułkę tartą łączymy z majerankiem, tymiankiem, oregano i bazylią
- W głębszym talerzu rozbijamy jajko
- Każde dzwonko karpia moczymy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej wymieszanej z przyprawami
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju lub masła, a następnie karpia w bułce wykładamy na patelnię
- Rybę smażymy po 5-7 minut po obu stronach (aż karp będzie zarumieniony) a następnie obsmażamy boki przez 2-3 minuty i wykładamy na talerz przykryty ręcznikiem papierowym
i gotowe! Tak przygotowanego karpia serwujemy z ćwiartką cytryny, aby zebrani przy stole mogli pokropić dzwonka jej sokiem. Jeśli chcecie przygotować karpia nieco bardziej dietetycznie - zamiast smażenia postawcie na pieczenie. Wówczas nagrzewacie piekarnik do 180 stopni i wstawiacie rybę w naczyniu żaroodpornym na pół godziny.
Czytaj także: Gołąbki bez mięsa. Doskonałe na Boże Narodzenie
Co zrobić, żeby karp nie miał posmaku mułu? Idealnym sposobem na to jest mleko! Wieczór wcześniej umieść dzwonka ryby w miseczce z mlekiem i wstaw do lodówki. Karp przyrządzony po takiej zalewie nie będzie miał ani odrobiny posmaku mułu!