A gdyby tak zamiast tłustej ryby w grubej panierce wśród wigilijnych potraw znalazł się delikatny i kremowy karp, jakiego nie znamy w polskiej kuchni? Tak niesztampowy pomysł na serwowanie bożonarodzeniowego klasyka ma popularny kucharz Robert Makłowicz. Zamiast smażyć lub piec popularną w święta rybę, wystarczy zagotować ją w aromatycznym sosie.
Czytaj także: Przygotuj tak karpia. Teściowa będzie błagać o przepis
Wigilijny karp według Roberta Makłowicza. Potrzebne składniki:
- 1 karp
- 1 łyżka miodu
- 500 ml jasnego piwa
- 2 duże marchewki
- 2 spore cebule
- 1 łyżka masła
- 2 korzenie pietruszki
- posiekana natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Scombrotoksizm – zatrucie rybami. Jakie są objawy i na jakie ryby zwracać uwagę?
Wigilijny karp według Roberta Makłowicza. Sposób przyrządzania:
- Niski garnek o szerokiej średnicy wysmaruj masłem. Kawałki ryby dokładnie oczyść z łusek i ości.
- Warzywa pokrój w kostkę, zalej piwem i miodem, dopraw świeżo mielonym pieprzem.
- Kawałki ryby natrzyj obficie solą i zanurz w zalewie warzywno - piwnej. Można odstawić je w tej wersji na kilka godzin lub bezpośrednio przystąpić do gotowania. Każde z rozwiązań będzie w porządku, choć odstana ryba łatwiej przejdzie miaeszanką aromatów.
- Całość zagotuj w garnku na wolnym i małym ogniu do momentu, gdy ryba osiągnie idealną miękkość. Pamiętaj, aby nie przegotować dania na papkę, bo karp gotuje się stosunkowo szybko.
- Kawałki ryby przed podaniem polej sosem powstałym w trakcie gotowania, na koniec posyp siekaną zieloną pietruszką.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl