Większość osób nie ma czasu na pieczenie ciast. Niektórym zależy na szybkim deserze, który będzie równie smaczny. Karpatka bez pieczenia to idealny pomysł na szybki deser, do którego nie potrzeba dużej ilości składników. Większość z nich możesz znaleźć w kuchni.
Karpatka bez pieczenia. Potrzebne składniki:
- 250g herbatników
- 5 szklanek mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 1 budyń waniliowy
- Cukier waniliowy (można pominąć)
- Szklanka mąki pszennej
- 4 żółtka
Karpatka bez pieczenia. Sposób przygotowania:
- 4 szklanki mleka zagotuj z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem
- W misce wymieszaj szklankę mleka, budyń, mąkę i żółtka
- Przelej wszystko do gotującego się mleka i mieszaj
- Na blachę (28x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż herbatniki
- Ułóż je równo jeden obok drugiego
- Wylej warstwę budyniową na herbatniki i przykryj ją kolejną warstwą herbatników
- Zostaw wszystko do ostygnięcia i włóż do lodówki
- Poczekaj aż krem stężeje
I gotowe! Przed podaniem deser można posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki wielkości herbatników. Przepis na karpatkę bez pieczenia jest bardzo prosty, a efekt końcowy jest naprawdę powalający.
Zobacz także: Brownie - gratka dla fanów czekolady
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl