Kawa mrożona jest nie tylko świetną alternatywą dla gorącego kubka energetyzującego napoju. Idealnie sprawdzi się też jako smaczny deser w ciepłe dni. Za oknem coraz więcej słońca, więc warto spróbować chłodnej kawy domowej roboty.
Kawa mrożona bez lodu. Jak ją zrobić? Nic prostszego! Często mamy ochotę na pyszny napój, ale zapominamy zrobić kostek lodu. Bez obaw. Wystarczy kilka schłodzonych składników i gotowe!
Czytaj także: Sezon na szparagi. Co z nimi zrobić?
Przepis na kawę mrożoną bez lodu - lista składników:
- schłodzone mleko
- ulubiona kawa rozpuszczalna lub prawdziwa (ale oczyszczona z fusów!)
- ulubiona substancja słodząca (cukier, cukier waniliowy, erytrytol, miód, słodziki etc.)
Czytaj także: Dodaj ten składnik do kalafiora. Sprawdź, co stanie się z jego kolorem
Przepis na kawę mrożoną bez lodu - sposób przygotowania:
- gotujemy wodę i zalewamy nią ulubioną kawę (ok. 50 ml)
- dokładnie mieszamy
- dosypujemy cukier lub inną substancję słodzącą (jeśli nie słodzimy - pomijamy ten krok)
- jeśli mamy blender lub ubijaczkę dokładnie mieszamy kawę z cukrem aż zacznie przypominać piankę. Można to też zrobić wlewając kawę do pustej butelki i mocno wstrząsając
- dolewamy schłodzone mleko, mieszamy i gotowe!