Pyszne i pożywne jedzenie nie musi wiązać się z wydawaniem fortuny. Katarzyna Bosacka potrafi wymyślić przepisy, które nie wymagają dużego nakładu pracy, ani opróżniania portfela. Zaproponowała kebaba, podanego na czerstwym chlebie. Ten przepis pozwala na wykorzystanie pozornie nieprzydatnego składnika i przyrządzenie z niego zaskakująco smacznego dania. Spróbujcie sami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Magda Gessler zdradziła przepis na de Volaille'a. Oryginalna receptura pochodzi z XVIII wieku!
Przepis na kebab na czerstwym chlebie wg. Bosackiej. Potrzebne składniki:
- Pół bochenka czerstwego chleba
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- Kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej
- Kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- Natka pietruszki
- Gałka muszkatołowa, słodka papryka, kmin rzymski, sól, pieprz
Przepis na kebab na czerstwym chlebie wg. Bosackiej. Sposób przygotowania
- Chleb pokrój w dużą kostkę, skrop oliwą lub olejem i podpiecz w piekarniku, aż się zrumieni
- Jedną cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na odrobinie oleju. Dodaj mięso mielone i wszystko razem podsmaż, dopraw gałką muszkatołową, kminem, solą i pieprzem
- Na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy i odrobinę wody. Chwilę podduś i dodaj czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Wszystko razem podsmaż jeszcze chwilę
- Przygotuj półmisek: wyłóż przygotowane wcześniej grzanki, na nie wyłóż mięso, wokół rozłóż pokrojoną w paski sałatę
- Na to ułóż cebulę pokrojoną w piórka i pomidorki pokrojone w połówki
- Wszystko polej jogurtem naturalnym i posyp posiekaną natką pietruszki