Ketchup jak szwajcarski scyzoryk. Zastosowania, o których nie miałeś pojęcia
Poleruj miedziane przedmioty
Plamy z miedzianych przedmiotów, takich jak garnki czy ozdoby, łatwo usunąć właśnie ketchupem. Wystarczy wziąć go na watkę i cierpliwie polerować okrężnymi ruchami. Po takim traktowaniu będą piękne i lśniące jak nowe.
Odbuduj włosy po kąpieli na basenie
Maseczka z ketchupu wydaje się kontrowersyjnym, choć niewątpliwie smakowitym pomysłem. Ale to naprawdę dobra rada dla osób, których włosy zniszczone są od częstych kąpieli w chlorowanej wodzie. Ketchup nie jest "agresywną chemią", więc można po nałożeniu go na włosy trzymać przez 20 minut, a potem dokładnie spłukać, żeby do naszej fryzury nie zleciały się muchy i wygłodniali amatorzy grilla.
Daj dzieciom (i dorosłym) trochę frajdy
Oczywiście poza frajdą wynikającą z pochłaniania hot-dogów z ketchupem. Każde przebranie za potwora lub nawet superbohatera, czy to na halloween, czy zabawę karnawałową, będzie pełniejsze po uzupełnieniu dużą dozą (sztucznej) krrrrrrrwi. Dzięki niej zwykła biała podkoszulka może zmienić się w świetne przebranie. A że potem trzeba będzie prać? Nie będzie to chyba pierwszy raz, kiedy trzeba doprać plamy z ketchupu, prawda?
Użyj butelki jako narzędzia kuchennego
Plastikowe butelki to zło dla środowiska. Chyba że wykorzystywać je wielokrotnie – wtedy z punktu widzenia ekologii wszystko jest w porządku. Niezbyt estetyczna plastikowa tuba po ketchupie może okazać się niezastąpiona przy robieniu naleśników. Do dokładnie umytej butelki nalej ciasto o odpowiedniej gęstości i zakręć oryginalnym dziubkiem. Dozowana przezeń porcja ciasta przy odrobinie wprawy będzie idealna na jedną porcję ciasta na patelni.
Zrób ketchupowe kulki, by były pod ręką
Jest tylko jedna rzecz mniej ekologiczna od plastikowego opakowania: jednorazowe plastikowe opakowanie. Jeśli więc lubisz jednorazowe porcje ketchupu, możesz zamrozić je w foremce na kostki lodu w domowym zamrażalniku i wyjmuj pojedynczo, w miarę potrzeby. Nie tylko do przyprawiania frytek czy kiełbasy, lecz także do zagęszczania sosów, przygotowywania dipów czy marynowania mięs.