Dla wielu osób wielokrotne gotowanie tej samej wody na kawę czy herbatę jest standardem. Najpewniej nie brakuje takich, którzy nie widzą w tym nic złego. Niestety, fakty są takie, że absolutnie nie należy postępować w taki sposób.
Okazuje się bowiem, że ta praktyka niesie za sobą szereg skutków ubocznych. Co prawda zazwyczaj nie widać ich od razu, ale w późniejszym czasie jak najbardziej mogą dać o sobie znać.
Ponownie przegotowanej wody nie należy spożywać pod żadnym pozorem! Można ją wykorzystać jedynie do podlania kwiatków doniczkowych czy do zalania mocno przypalonych garnków lub patelni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W tym miejscu warto wspomnieć, że dwukrotne podgrzewanie wody sprawia, że wytwarzają się niebezpieczne związki chemiczne. Chodzi o fluorki, arsen i azotany. Właśnie one przyczyniają się do powstawania nowotworów.
Przez lata odkładają się w organizmie, dlatego tak ważne jest, aby przeprowadzać detoks raz na jakiś czas, pozbywając się metali ciężkich - tłumaczy serwis przeslijprzepis.pl.
Nigdy nie gotuj wody dwa razy. Nie tylko to jest istotne
Wspomniane cząstki doprowadzają do problemów trawiennych, w tym jelita drażliwego czy też refluksu. Poza tym podrażniają układ pokarmowy, działając tym samym niekorzystnie dla organizmu.
Istotne jest także, aby wlewać do czajnika filtrowaną wodę, które jest wzbogacana miedzy innymi o magnez. Korzystając z różnych ujęć wodnych czy studni, miejcie na uwadze wapienny osad, który tworzy się na dnie czajnika. Używajcie kwasku cytrynowego, rozpuszczonego w gorącej wodzie, wlewajcie tę miksturę do czajnika i pozostawcie go na kilka godzin, aby w ten sposób resztki kamienia odpadły - podsumowuje wspomniany portal.