Kiszonka z nagrobnych kwiatków. Oto przepis Kasi Cichopek
Kiszonki to znany i sprawdzony sposób na to, by w warzywach zachować najcenniejsze wartości odżywcze także zimą. A co gdyby oprócz znanych na co dzień warzyw w słoiku zamknąć popularne jesienią kwiaty? Katarzyna Cichopek zaskoczyła pomysłem na kiszenie chryzantem.
Zamknięte w słonej zalewie ogórki, rzodkiewki lub inne ulubione przez nas warzywa mają wielką moc zwiększania odporności w okresie jesienno-zimowym. Popularne w Polsce kiszonki lub bardziej egzotyczne, kojarzone z azjatycka kuchnią "kimchi", które z powodzeniem gości także n naszych stołach są już standardowym dodatkiem do dań serwowanych po zakończeniu letniego sezonu.
Niezwykły jarmark świąteczny. Mimo 30 st. C, cztery razy dziennie pada tu śnieg
Polacy od pokoleń rozsmakowują się w kiszonej kapuście lub ogórkach, a przepisy na te potrawy, w rodzinach są strzeżone jak skarb. A co gdyby nieco odświeżyć kulinarne nawyki i do kuchni wprowadzić odrobinę szaleństwa?
Z przepisem na kiszenie chryzantem, w poniedziałkowym odcinku "Pytania na Śniadanie" pojawiła się Kasia Cichopek. Prowadząca poranne pasmo celebrytka zastrzegła jednak, że nie chodzi chryzantemy z doniczek, bo te mogą zwierać w sobie sporo chemii.
Czytaj także: Chleb w słoiku. Wekowane pieczywo przetrwa miesiące
Jeżeli mamy działkę, jakiś rodzinny ogród działkowy, to wtedy jak sami mamy takie swoje chryzantemy, to warto je rwać i jeść, albo kupić już suszone - mówiła celebrytka. Następnie zdradziła przepis na to, jak kisić kwiaty.
Przepis na kiszone chryzantemy według Kasi Cichopek. Potrzebne składniki:
- 600 g marchewki pokrojonej w paseczki
- mały kawałek chrzanu
- 1 ząbek czosnku
- łyżka soli
- garść płatków jaglanych
- garść płatków chryzantem
- gałązka melisy
Przepis na kiszenie chryzantem według Kasi Cichopek. Sposób przyrządzania:
- Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy wodą z solą na 1 litr wody dajemy 1 łyżkę soli) i zakręcamy słoik.
- Po dwóch tygodniach kiszonka będzie gotowa do spożycia.