Zamknięte w słonej zalewie ogórki, rzodkiewki lub inne ulubione przez nas warzywa mają wielką moc zwiększania odporności w okresie jesienno-zimowym. Popularne w Polsce kiszonki lub bardziej egzotyczne, kojarzone z azjatycka kuchnią "kimchi", które z powodzeniem gości także n naszych stołach są już standardowym dodatkiem do dań serwowanych po zakończeniu letniego sezonu.
Polacy od pokoleń rozsmakowują się w kiszonej kapuście lub ogórkach, a przepisy na te potrawy, w rodzinach są strzeżone jak skarb. A co gdyby nieco odświeżyć kulinarne nawyki i do kuchni wprowadzić odrobinę szaleństwa?
Z przepisem na kiszenie chryzantem, w poniedziałkowym odcinku "Pytania na Śniadanie" pojawiła się Kasia Cichopek. Prowadząca poranne pasmo celebrytka zastrzegła jednak, że nie chodzi chryzantemy z doniczek, bo te mogą zwierać w sobie sporo chemii.
Czytaj także: Chleb w słoiku. Wekowane pieczywo przetrwa miesiące
Jeżeli mamy działkę, jakiś rodzinny ogród działkowy, to wtedy jak sami mamy takie swoje chryzantemy, to warto je rwać i jeść, albo kupić już suszone - mówiła celebrytka. Następnie zdradziła przepis na to, jak kisić kwiaty.
Przepis na kiszone chryzantemy według Kasi Cichopek. Potrzebne składniki:
- 600 g marchewki pokrojonej w paseczki
- mały kawałek chrzanu
- 1 ząbek czosnku
- łyżka soli
- garść płatków jaglanych
- garść płatków chryzantem
- gałązka melisy
Przepis na kiszenie chryzantem według Kasi Cichopek. Sposób przyrządzania:
- Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy wodą z solą na 1 litr wody dajemy 1 łyżkę soli) i zakręcamy słoik.
- Po dwóch tygodniach kiszonka będzie gotowa do spożycia.