Krem sułtański pojawił się w polskim menu na przełomie lat 60. i 70. XX wieku. W czasach PRL-u święcił jednak prawdziwe triumfy. Swoją egzotyczną nazwę deser zawdzięcza rodzynkom, które wówczas uznawane były za towar luksusowy. Dziś jest trochę zapomniany, a szkoda. Bo to doskonała alternatywa dla m.in. popularnego tiramisu. Niebo w gębie!
Krem sułtański. Składniki:
- 250 g śmietany kremówki 30% lub 36%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 50 g rodzynek,
- 100 ml rumu,
- 2 łyżeczki kakao.
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Krem sułtański. Wykonanie:
- Rodzynki namocz w rumie (najlepiej na całą noc).
- Śmietanę z cukrem pudrem dobrze ubij.
- Następnie masę kremową podziel na dwie części.
- Do jednej z nich dodaj kakao oraz rodzynki z rumem.
- Składniki delikatnie wymieszaj łyżką.
- Masę kakaową ułóż na spód pucharków, następnie na wierch połóż krem śmietankowy.
- Do dekoracji deseru można użyć rurek waflowych, czekoladowych patyczków, kruchych ciastek, a także świeżych owoców.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl