Składniki do zrobienia murzynka zapewne masz w swojej kuchni. Pamiętaj, by wyjąć je z lodówki przed zrobieniem ciasta. Następnie wszystkie składniki razem wymieszaj i wstaw do piekarnika. Po ok. godzinie (ciasto musi przestygnąć) murzynek jest gotowy do spożycia. Smacznego!
Czytaj także: Zupa, która wspomaga odchudzanie. Prosta i pyszna
Przepis na klasyczny murzynek. Potrzebne składniki:
- 1 szklanka cukru (można dać mniej)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła/margaryny
- 3-4 łyżki dżemu
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 2 szklanki mąki
Przepis na klasyczny murzynek. Sposób przygotowania:
- wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę
- masę wlej do blaszki podłużnej ok. 30 cm
- ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut w 170-180 stopniach C (do suchego patyczka)
- upieczone i przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą
Czytaj także: Hit z PRL-u. Przepis na makowiec japoński
Zobacz także: Banalny przepis na zupę ziemniaczaną. Zrobi ją także amator
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl