Poniższy przepis zajmie Wam niespełna godzinę, a z podanych składników przygotujecie porcje dla 4 osób. Pamiętajcie, że tych klusek nie można jednak zamrażać! Przyczyną jest bryndza. Ten owczy ser o intensywnym smaku źle znosi gwałtowne zmiany temperatury.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski zakopiańskie - składniki:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 20 dag bryndz
- 2 łyżki śmietany 30 proc.
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- sól - do smaku
Kluski zakopiańskie - sposób przyrządzenia:
- Obierzcie ziemniaki, przepuśćcie je przez maszynkę razem z bryndzą.
- Wymieszajcie masę ze śmietaną i jajkami, posólcie do smaku, a następnie dodajcie tyle mąki, aby ciasto nie było twarde.
- Uformujcie wałki na posypanej mąką stolnicy, pokrójcie je ukośnie (jak kopytka).
- Pokrojone kluski wrzućcie do osolonej wody i gotujcie przez 10 minut
i gotowe! Tak przyrządzone kopytka podawaj z kwaśną śmietaną, możesz też odsmażyć na słoninie albo polać zrumienioną tartą bułką. Kluski możesz przez jakiś czas przechowywać w lodówce - wówczas patelnia będzie najlepszym sposobem na ich podgrzanie. Pamiętaj również, że jeśli wybierzesz bryndzę od sprawdzonego sprzedawcy - danie będzie miało wspaniały smak i aromat, niczym prosto z góralskiej restauracji.