Knedle to proste kluski z ziemniaków, mąki i jajek, nadziewane owocami, grzybami, mięsem lub warzywami. Czasami przyrządza się je z ciasta twarogowego, a czasami do ciasta dodawana jest kasza manna. W zależności od regionu przepisy na knedle mogą się od siebie różnić
Czytaj także: Staropolska zupa "nic". Przepis na ekspresowy deser
Knedle wywodzą się z Niemiec (niem. Knödel = "kluska"). Tam bardzo często podaje się je z nadzieniem mięsnym lub jako dodatek do zup. Knedle znane są także w Austrii, ale tam najczęściej można spotkać wersję z morelami. Z kolei w Polsce najbardziej popularne są knedle ze śliwkami lub truskawkami.
Knedle z truskawkami. Potrzebne składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- po szczypcie soli i cukru
- 2 jajka
- 400 g truskawek lub śliwek (najlepiej węgierek)
Czytaj także: Kijowska sałatka warstwowa. Będzie hitem każdej imprezy
Knedle z truskawkami. Sposób wykonania:
- ziemniaki obierz, dobrze przepłucz i ugotuj (można także ugotować je w mundurkach i obrać po ugotowaniu)
- ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę, sól, cukier oraz jajka (najlepiej na początku dodać nieco mniej mąki i sprawdzić, czy tyle nie wystarczy. Im mniej mąki tym ciasto będzie delikatniejsze).
- składniki wymieszaj i połącz w jednolite, gładkie ciasto
- z ciasta uformuj wałek i nożem oddzielaj niewielkie części
- formuj na dłoni placuszki, w środek wkładaj truskawkę
- zlepiaj brzegi jak na pierogi, a później delikatnie formuj kulki
- knedle wkładaj partiami do osolonej wrzącej wody i gotuj przez około 5 minut
Gotowe. Smacznego! Knedle można podawać tak, jak w Bawarii - polane masłem ze zrumienioną bułką tartą i posypane cukrem. Można także użyć słodkiej śmietany lub cynamonu. Jeśli to danie przypadło ci do gustu, to koniecznie wypróbuj także przepis na Tacos z kurczakiem oraz nowojorską pizzę.