Mleczne bułeczki z dyni to jeden z prostszych przepisów na domowe wypieki. Przygotujesz je bez problemu, nawet jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z domowym pieczywem. Nie oznacza to jednak, że są niewarte zachodu - wręcz przeciwnie. Cudowny smak i wspaniały aromat - na samą myśl o nich cieknie nam ślinka.
Dzieci je uwielbiają. Takie bułeczki świetnie smakują z innymi słodziutkimi dodatkami, takimi jak dżem czy krem orzechowy. Jeśli są podane od razu po wypieczeniu - na ciepło - niebo w gębie!
Mleczne bułeczki z dyni. Potrzebne składniki
- 250 g mąki pszennej jasnej
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 7 g drożdży instant lub 15 g świeżych drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- 20 g masła roztopionego
- 100 g upieczonej dyni
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Mleczne bułeczki z dyni. Sposób przygotowania
- Przygotować ciasto drożdżowe. Wszystkie składniki umieścić w misce.
- Jeśli używasz drożdży świeżych, to najpierw rozpuść je w mleku. Za to suche możesz dodać bezpośrednio z innymi składnikami do miski.
- Wymieszać, a potem wyrabiać ciasto - musi być elastyczne.
- Odstawić ciasto, aby wyrosło - na około 1 do 1,5 godziny.
- Ważny jest efekt, a nie czas, dlatego ciasto musi podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć, podzielić na kawałki (6-8 sztuk).
- Formułować bułeczki i odstawić na 15-20 minut, by podrosły.
- Posmarować mlekiem, a następnie piec przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Takie bułeczki najlepiej smakują zaraz po zrobieniu, na ciepło, jednak możesz je zjeść nawet później. Smacznego!