Tym trikiem jest nic innego, jak namoczenie wiórek kokosowych w rozpuszczonym maśle z cukrem. Ze względu na wykorzystanie w przepisie mąki ziemniaczanej, są także dopuszczalne dla osób z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Ci, którzy mają celiakię, powinni zadbać aby mąka ziemniaczana był z produkcji bezglutenowej.
Przygotowanie kokosanek zajmie Ci ok. 40 minut. Z podanych proporcji można przygotować 25 kokosanek.
Kokosanki miękkie wewnątrz i chrupiące na zewnątrz - składniki:
- 200 g wiórek kokosowych,
- 50 g masła,
- 150 g cukru,
- 2 białka,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kokosanki miękkie wewnątrz i chrupiące na zewnątrz - sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- W garnuszku rozpuść masło z cukrem.
- Do gorącej masy dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
- Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Pamiętaj, aby miska, w której ubijasz białka była czysta i sucha. To samo dotyczy mieszadeł miksera.
- Do białek dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj mikserem jeszcze przez minutę.
- Dodaj masę kokosową do piany z białek i dokładnie wymieszaj.
- Za pomocą łyżeczki formuj małe kuleczki z masy i kładź je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz kokosanki w piekarniku przez 15-20 minut.
- Ciasteczka wystudź. Przechowuj je w szczelnym pojemniku, by zachowały świeżość.
I gotowe! Kokosanki przechowywane w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniki są dobre do spożycia w ciągu 3-4 dni. Można je też mrozić, ale nie dłużej niż 3 miesiące. W momencie wyjęcia z zamrażarki należy je pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej żeby się ociepliły.
Kokosanki możecie również przygotować w wersji z czekoladą - zarówno gorzką, jak i mleczną. Po upieczeniu kokosanek wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie zanurzać w niej spody kokosanek. Nadmiar czekolady wystarczy otrząsnąć i odkładać kokosanki z powrotem na blachę do pieczenia, następnie włożyć ciasteczka na ok. 15 minut, aż czekolada stężeje.