Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Kokosanki. Jeden trik wystarczy, aby ciasteczka były miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz

3

Ciasteczka z wiórkami kokosowymi są idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty. Słodkie kokosanki mają mnóstwo wielbicieli, którzy pochłaniają je w oka mgnieniu. Świeże ciasteczka można przechowywać zaledwie kilka dni, dlatego duży apetyt na nie mile widziany! A jeden trik wystarczy, aby wyszły nam idealnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.

Kokosanki. Jeden trik wystarczy, aby ciasteczka były miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz
Idealne kokosanki to te z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem (Wikimedia Commons, Stacy Spensley)

Tym trikiem jest nic innego, jak namoczenie wiórek kokosowych w rozpuszczonym maśle z cukrem. Ze względu na wykorzystanie w przepisie mąki ziemniaczanej, są także dopuszczalne dla osób z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Ci, którzy mają celiakię, powinni zadbać aby mąka ziemniaczana był z produkcji bezglutenowej.

Przygotowanie kokosanek zajmie Ci ok. 40 minut. Z podanych proporcji można przygotować 25 kokosanek.

Kokosanki miękkie wewnątrz i chrupiące na zewnątrz - składniki:

  • 200 g wiórek kokosowych,
  • 50 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 2 białka,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na budyń jaglany z marakują

Kokosanki miękkie wewnątrz i chrupiące na zewnątrz - sposób przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  • W garnuszku rozpuść masło z cukrem.
  • Do gorącej masy dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  • Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Pamiętaj, aby miska, w której ubijasz białka była czysta i sucha. To samo dotyczy mieszadeł miksera.
  • Do białek dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj mikserem jeszcze przez minutę.
  • Dodaj masę kokosową do piany z białek i dokładnie wymieszaj.
  • Za pomocą łyżeczki formuj małe kuleczki z masy i kładź je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz kokosanki w piekarniku przez 15-20 minut.
  • Ciasteczka wystudź. Przechowuj je w szczelnym pojemniku, by zachowały świeżość.

I gotowe! Kokosanki przechowywane w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniki są dobre do spożycia w ciągu 3-4 dni. Można je też mrozić, ale nie dłużej niż 3 miesiące. W momencie wyjęcia z zamrażarki należy je pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej żeby się ociepliły.

Kokosanki możecie również przygotować w wersji z czekoladą - zarówno gorzką, jak i mleczną. Po upieczeniu kokosanek wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie zanurzać w niej spody kokosanek. Nadmiar czekolady wystarczy otrząsnąć i odkładać kokosanki z powrotem na blachę do pieczenia, następnie włożyć ciasteczka na ok. 15 minut, aż czekolada stężeje.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić