Na pierwsze dwa tygodnie sierpnia przypadł szczyt sezonu ogórkowego. Właśnie wtedy ogórki gruntowe można było zbierać niezwykle często - nawet co drugi dzień.
Ogórki kapitalnie smakują solo. Poza tym można je dodawać do kanapek, chłodników czy sałatek. Nie brakuje również takich, którzy przyrządzają z ogórków przepyszną mizerię.
Oczywiście można też przygotowywać pyszne i bardzo zdrowe przetwory. Część osób zapewne zastanawia się, jak postępować krok po kroku, by odpowiednio ukisić ogórki - tak, żeby były zarówno twarde, jak i chrupiące.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na pyszne kiszone ogórki niekiedy jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Najbardziej doświadczone gospodynie domowe mają niezawodne sposoby.
Część z nich zapomina jednak o tym, co bezwzględnie warto dodać do ogórków po to, by były jędrne. Otóż przede wszystkim przed włożeniem do słoików należy moczyć je w lodowatej wodzie nawet przez kilka godzin.
Ogórki - co równie ważne - powinniśmy kisić krótko po zbiorach. Wówczas są zdecydowanie większe szanse na to, że będą soczyste i chrupiące.
Dodaj do ogórków. Będą pyszne
W trakcie kiszenia ogórków koniecznie trzeba sięgnąć po liście dębowe. Lasy Państwowe spostrzegły na Facebooku, że właśnie za sprawą tego dodatku ogórki kiszone będą jędrniejsze i twarde!
Sezon ogórkowy w pełni... Wielu, do słoików z ogórkami dodaje kilka liści dębowych. Dębowe liście, wkładane do słoików, bogate w garbniki, pomagają, by kiszone ogórki były jędrniejsze i twarde... - czytamy w facebookowym wpisie Lasów Państwowych.