Idealne kopytka są miękkie i nie sklejają się podczas gotowania. By zachowały sprężystość trzeba przestrzegać kilku zasad. Ważną rzeczą jest wielkość garnka. Odpowiednio duże naczynie z dużą ilością wody pozwoli kluskom swobodnie przemieszczać się w garnku w trakcie gotowania.
Równie ważną zasadą jest jeden prosty dodatek. Wystarczy do gotującej wody dodać kilka łyżek oleju, a kluseczki nie będą się sklejać ze sobą. Ta zasada świetnie sprawdza się podczas gotowania także innych mącznych potraw jak makaron albo pierogi.
Czytaj także: Takich pierogów nie jadłeś. Nadzienie to hit!
Sprężyste kopytka. Potrzebne składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- pół kilograma ugotowanych ziemniaków,
- jajko,
- szczypta soli,
- olej
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Takiego rosołu nie jadłeś. Kolor mówi sam za siebie
Sprężyste kopytka. Sposób przygotowania:
- Ugotuj ziemniaki, poczekaj aż wystygną. Rozgnieć je dokładnie widelcem lub użtj specjalnej praski.
- Dodaj do ziemniaków, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbij jajko i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki razem. Dosól do smaku.
- Przygotuj blat lub stolnicę pod ciasto, oprósz mąką, gdyż ciasto z dodatkiem mąki ziemniaczanej może się kleić. Rozwałkuj i roluj w długie wałeczki. Tnij pod kątem tak, by kształtem przypominały kilkucentymetrowe stożki.
- W dużym garnku zagotuj wodę, posól i wrzucaj po kilka sztuk kleseczek do wrzątku. Zamieszaj, by nie przywarły do dna. Dodaj olej, by się nie sklejały.
- Gdy zaczną wypływać na powierzchnię, po 2-3 minutach wyjmuj je z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.