Koreańska zupa miyeok guk zwana jest inaczej zupą "urodzinową". Przede wszystkim dlatego, że podaje się ją kobietom zaraz po porodzie. Dostarcza dużej ilości magnezu, żelaza i wapnia, wit. B12 oraz kwasy Omega-3. Wspomaga regulację równowagi hormonalnej i odchudzanie. Wierzy się, że zjedzona w dniu urodzin pomoże zachować urodę na dłużej.
Czytaj także: Przepis hitem TikToka. Makaron z pieczoną fetą
Koreańska zupa urodzinowa. Składniki:
- 100 g mięsa wołowego
- 20 g wodorostów wakame
- olej sezamowy
- sos sojowy ciemny
- sól himalajska
- 1,5 l wody
Koreańska zupa urodzinowa. Wykonanie:
- Wodorosty namocz w zimnej wodzie przez pół godziny
- Po tym czasie odlej wodę i odciśnij liście
- Liście wodorostów posiekaj na kawałki (najlepiej w paski)
- W garnku podsmaż mięso wołowe na oleju sezamowym
- Następnie dodaj wakame i smaż przez ok. 2 minuty
- Po tym czasie wlej do garnka wodę, sos sojowy i gotuj zupę przez ok. 15-20 minut
- Na koniec przypraw zupę solą i dodaj 2 łyżki oleju sezamowego, zupę podawaj najlepiej z ciemnym ryżem
Zobacz także: Koreański klasyk w polskim wydaniu. Pyszne danie, które każdy przyrządzi w swojej kuchni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: MMC
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: