Domowy przepis na masło może zastąpić coraz droższe sklepowo dostępne kostki. Obecnie koszt zakupu masła w sklepie może sięgnąć nawet 10 złotych. Co więcej, producenci szukają oszczędności, więc ukradkiem zmniejszają wielkość opakowań, co związane jest z inflacją i rosnącymi cenami energii.
Sytuacji nie poprawiają promocje na masło dostępne w popularnych dyskontach. Często masła brakuje wkrótce po rozpoczęciu promocji, a na niższą cenę mogą załapać się tylko nieliczni. W takiej sytuacji znakomitym rozwiązaniem może okazać się samodzielne przyrządzenie masła.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić masło w domu? To bardzo proste
Do zrobienia masła potrzebne będzie tylko kilka składników oraz zwykły mikser, blender czy inny robot kuchenny. Jeśli masz cierpliwość, możesz spróbować użyć słoika z pokrywką lub butelki. Kluczowe jest, by użyć tłustą śmietanę – co najmniej 30%, choć idealna będzie też 36% albo śmietana od rolnika. To podstawowy składnik, który zaważy na jakości domowego masła.
Śmietana powinna mieć odpowiednią temperaturę. Najlepiej, by była w temperaturze pokojowej – wyjmij ją z lodówki dużo wcześniej, ale nie pozwól, by była zbyt ciepła. Zbyt wysoka temperatura utrudni formowanie masła, a zbyt niska spowolni proces ubijania. Dobrym sposobem jest wyjęcie śmietany z lodówki wieczorem, w dniu poprzedzającym proces przygotowania.
Czytaj także: To królowa polskich stołów. Karmi szereg nowotworów
Przepis na domowe masło. Oto składniki
- 600 g śmietany 30% lub 36%;
- szczypta soli na doprawienie.
Przepis na domowe masło. Jak je przygotować?
- przelej śmietankę do blendera, innego naczynia miksującego, słoika lub butelki;
- miksuj na najwyższych obrotach przez około 6 minut;
- śmietana zmieni konsystencję podczas miksowania;
- masło już powstaje - to bardzo wyraźne, żółte grudki;
- pozostałość maślanki usuń przez sitko, a masło uformuj i odciśnij dłonią lub dużą łyżką;
- formuj kulę lub inny kształt i schowaj do lodówki;
- gotowe!