Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Kostka masła za 10 złotych? W ten sposób sporo zaoszczędzisz. Wystarczy kilkanaście minut

51

Chcesz przygotować domowe masło? To naprawdę łatwe, a do tego zdrowsze od tych, które znajdziesz w sklepie. Domowe masło to nie tylko smaczniejsza, ale i tańsza alternatywa, zwłaszcza gdy ceny sięgają bardzo wysokich poziomów.

Kostka masła za 10 złotych? W ten sposób sporo zaoszczędzisz. Wystarczy kilkanaście minut
Samodzielne przyrządzenie masła może być świetną alternatywą na drożyznę (Adobe Stock)

Domowy przepis na masło może zastąpić coraz droższe sklepowo dostępne kostki. Obecnie koszt zakupu masła w sklepie może sięgnąć nawet 10 złotych. Co więcej, producenci szukają oszczędności, więc ukradkiem zmniejszają wielkość opakowań, co związane jest z inflacją i rosnącymi cenami energii.

Sytuacji nie poprawiają promocje na masło dostępne w popularnych dyskontach. Często masła brakuje wkrótce po rozpoczęciu promocji, a na niższą cenę mogą załapać się tylko nieliczni. W takiej sytuacji znakomitym rozwiązaniem może okazać się samodzielne przyrządzenie masła.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Domowe masło. Zdrowsze i smaczniejsze niż ze sklepu

Jak zrobić masło w domu? To bardzo proste

Do zrobienia masła potrzebne będzie tylko kilka składników oraz zwykły mikser, blender czy inny robot kuchenny. Jeśli masz cierpliwość, możesz spróbować użyć słoika z pokrywką lub butelki. Kluczowe jest, by użyć tłustą śmietanę – co najmniej 30%, choć idealna będzie też 36% albo śmietana od rolnika. To podstawowy składnik, który zaważy na jakości domowego masła.

Śmietana powinna mieć odpowiednią temperaturę. Najlepiej, by była w temperaturze pokojowej – wyjmij ją z lodówki dużo wcześniej, ale nie pozwól, by była zbyt ciepła. Zbyt wysoka temperatura utrudni formowanie masła, a zbyt niska spowolni proces ubijania. Dobrym sposobem jest wyjęcie śmietany z lodówki wieczorem, w dniu poprzedzającym proces przygotowania.

Przepis na domowe masło. Oto składniki

  • 600 g śmietany 30% lub 36%;
  • szczypta soli na doprawienie.

Przepis na domowe masło. Jak je przygotować?

  • przelej śmietankę do blendera, innego naczynia miksującego, słoika lub butelki;
  • miksuj na najwyższych obrotach przez około 6 minut;
  • śmietana zmieni konsystencję podczas miksowania;
  • masło już powstaje - to bardzo wyraźne, żółte grudki;
  • pozostałość maślanki usuń przez sitko, a masło uformuj i odciśnij dłonią lub dużą łyżką;
  • formuj kulę lub inny kształt i schowaj do lodówki;
  • gotowe!
Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
10-letnia Nikola nagle zniknęła. Pilny komunikat policji
Józef K. domaga się ponad miliona zł od Skarbu Państwa. Został uniewinniony od zarzutu pedofilii
Piękna wyspa walczy ze złodziejami. Jest decyzja
Sąsiedzi wywiesili kartkę. Nie wytrzymali. "Bardzo mi szkodzą"
Papież wciąż w szpitalu. Wiadomo w jakim jest stanie po miesiącu leczenia
Nagranie z Mazowsza. Internauci się zagotowali
W Polsce występuje niemal 3200 gatunków. Nie wszystkie są pożyteczne
Nagranie niesie się po sieci. Oto finał wyprawy po jajka
Marzec trudny dla alergików. Instytut Ochrony Środowiska ostrzega
Spotkanie Putina i Łukaszenki. Dominacja i stres. Ekspert analizuje mowę ciała
Wyniki Lotto 13.03.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Szok w Sudetach. Pokazali nietypowe grzyby
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić