Karminadle wyglądają jak zwyczajne kotlety mielone, które doskonale zna każdy Polak. To jednak jedynie pozory. Kotlety przyrządzane na Śląsku różnią się pewnymi niuansami, dzięki którym są wyjątkowo pyszne. Nie bez powodu zostały wpisane na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Karminadle oryginalnie przyrządza się z mięsa wieprzowego i króliczego z dodatkiem tymianku i smaży na smalcu. Spróbujcie, a nie pożałujecie.
Przepis na karminadle, czyli śląskie mielone. Potrzebne składniki
- 500 g mielonej łopatki lub karkówki wieprzowej
- 500 g mięsa króliczego (można zastąpić wołowym)
- 1 duże jajko
- 2 cebule
- 1 czerstwa bułka
- 1 łyżeczka tymianku
- Smalec do smażenia
- Pół szklanki wody lub mleka
- Sól, pieprz
- Bułka tarta do obtoczenia
Przepis na karminadle, czyli śląskie mielone. Sposób przygotowania
- Na początku namocz czerstwą bułkę w wodzie lub mleku. Kiedy zmięknie, zmiksuj lub rozgnieć widelcem do uzyskania jednolitej "papki".
- Cebule posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości smalcu. Odstaw do ostygnięcia
- Dwa rodzaje mięsa wymieszaj ze sobą, dodaj bułkę oraz podsmażoną cebulę, jajko i tymianek. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na chwilę, by masa stężała.
- Zwilż dłonie i uformuj kulki, następnie lekko je spłaszcz i obtocz dokładnie w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej dużą ilość smalcu po kilka minut z każdej strony, aż kotlety się zarumienią.
- Gotowe kotlety odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Jeśli masz ochotę na tradycyjny śląski obiad, podaj karminadle z ciapkapustą. Wystarczy wymieszać kapustę kiszoną z purée ziemniaczanym i opcjonalnie smażonym boczkiem i śląski specjał gotowy. Smacznego!