Klasyczne mielone są smaczne, ale mogą się po pewnym czasie znudzić. Warto dlatego urozmaicić je różnymi dodatkami. W tym przypadku są to pieczarki i ser żółty. Można także użyć samego sera lub samych pieczarek, kotlety będą równie smaczne.
Kotlety mielone z serem i pieczarkami. Potrzebne składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 250g pieczarek
- 2 duże cebule
- 150g sera cheddar
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 duże jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtaczania
Kotlety mielone z serem i pieczarkami. Potrzebne składniki:
- cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę
- na rozgrzanym oleju podsmaż cebulkę, a kiedy się zeszkli dodaj pieczarki
- pieczarki posól, żeby szybciej straciły wodę i podsmażaj z cebulką na małym ogniu
- kiedy pieczarki odparują wodę odstaw je na bok do lekkiego przestudzenia
- ser żółty zetrzyj na tarce
- natkę pietruszki posiekaj drobno
- mięso przełóż do dużej miski
- do miski dodaj starty na ser, posiekaną natkę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy
- wszystko dokładnie wymieszaj
- uformuj sporej wielkości kotlety i lekko je spłaszcz
- kotlety obtaczaj w bułce tartej
- kotlety smaż z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez około 10-15 minut (do zarumienienia się)
- kotlety można przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: