Kotlety z karkówki są przepyszne, ale czasochłonne. Warto jednak przygotować mięso mielone samodzielnie, ponieważ wtedy jest najlepsze. Dzięki temu kotlety zawsze będą soczyste i delikatne. Przepis zakłada smażenie i podpieczenie w piekarniku, ale kotlety można od razu włożyć do piekarnika. Dzięki temu unikniemy używania oleju i zbędnych kalorii.
Kotlety mielone. Potrzebne składniki:
- 650 g karkówki wieprzowej
- kajzerka lub kilka kawałków chałki l
- mleko do namoczenia bułki (ok. 1 szklanki)
- 1 duża cebula
- 1 duże jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
- sól i pieprz
- opcjonalnie można dodać inne przyprawy: posiekaną natkę pietruszki, majeranek, kminek
Kotlety mielone. Sposób przygotowania:
- kajzerkę namocz w mleku i lekko odciśnij
- mięso opłucz, osusz i pokrój na kawałki
- cebulę potnij na mniejsze kawałki
- mięso, bułkę i cebulę zmiel w maszynce
- do masy dodaj jajko i całość przypraw solą i pieprzem.
- bułkę tartą wymieszaj z mąką
- piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza
- z mięsa formuj nieduże kotleciki
- kotlety panieruj w bułce z mąką
- kotlety smaż na oleju na złoty kolor
- po usmażeniu przełóż na blaszkę i wstaw do piekarnika na ok. 10 minut, żeby dopiekły się w środku
- do środka kotletów można dodać odrobinę sera, natkę pietruszki, suszone pomidory lub inne ulubione składniki
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: