Kotlety mielone można przyrządzić praktycznie z każdego rodzaju mięsa, chociaż najlepsze są z mięsa wieprzowego - łopatki lub z szynki. Można je podać z ziemniakami i mizerią lub warzywami na ciepło - marchewką lub buraczkami.
Czytaj także: Pizza z patelni. Zawsze wychodzi doskonała
Kotlety mielone. Potrzebne składniki:
- 500 g mielonego mięsa
- 1 bułka
- mleko do namoczenia bułki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 szklanki zimnej wody
- bułka tarta do obtoczenia
- olej lub smalec do smażenia
Czytaj także: Placki ziemniaczane premium. Nie wrócisz już do zwykłych
Kotlety mielone. Sposób wykonania:
- bułkę należy namoczyć w mleku na około 15 min.
- namoczoną bułkę dodajemy do mięsa mielonego
- cebulę ścieramy na drobnych oczkach tarki i również dodajemy do mięsa
- dodajemy także jajko, sól i pieprz
- mięso wyrabiamy dodając powoli wodę
- jeśli mięso będzie zbyt rzadkie można dosypać trochę bułki tartej
- formujemy kotlety i obtaczamy je w tartej bułce
- smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu lub oleju
Gotowe! Smacznego. Jeśli ten przepis ci się spodobał, to koniecznie spróbuj także Tacos z kurczakiem oraz nowojorską pizzę.
Zobacz także: Turecka pizza, jakiej nie znałeś. Prosty przepis na pyszne danie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl