Kotlety mielone to danie niezwykle uniwersalne. Idealne jako drugie danie, samodzielny posiłek, lub w wersji tzw. "polskiego burgera", włożone w bułkę jako kolacja lub posilająca przekąska w czasie dalszej podróży.
Aby nieco urozmaicić klasyczny smak kotletów, Jakub Kuroń proponuje ich nieco zmienioną wersję z dodatkiem pieczarek. Starte na tarce grzyby, nie tylko odmienią znany wszystkim smak kotletów mielonych, ale też znacząco poprawią ich teksturę sprawiając, ze kotlety staną się o wiele bardziej soczyste.
Kotlety mielone Jakuba Kuronia. Potrzebne składniki:
- pół kilograma mielonego mięsa (może być wieprzowo - wołowe lub z indyka)
- łyżka stołowa masła
- duża biała cebula
- 300 g pieczarek
- sucha bułka namoczona w mleku
- jajko
- trzy łyżeczki musztardy
- sól i pieprz
- mąka pszenna
- olej roślinny
Kotlety mielone Jakuba Kuronia. Sposób przyrządzania:
- Cebulę posiekaj na drobno, zmieszaj ze startymi na tarce pieczarkami i usmaż na rozgrzanym maśle. Gdy pieczarki ściemnieją i puszczą wodę, odstaw je do ostygnięcia.
- Pamiętaj, żeby na kwadrans przed rozpoczęciem przygotowań, bułkę zalać mlekiem, tak by zdążyła odpowiednio nasiąknąć.
- W miseczce wymieszaj mięso, wbij jajko i dodaj resztę składników. Mąkę przesiewaj stopniowo przez sitko, tak aby nie było grudek.
- Gdy pieczarki i cebula ostygną, dodaj je do masy.
- Warto użyć także ulubionych przypraw. W kotletach mielonych z pieczarkami doskonale sprawdzi się świeża pietruszka, majeranek, lub oregano.
- Formuj w rękach kotlety wielkości orzecha, lekko rozpłaszcz w dłoniach i wrzucaj na rozgrzany na patelni olej.
Gdy kotlety zrumienią się po obu stronach, podawaj z ulubionymi dodatkami.