To danie idealne na szybką niedzielną obiadokolację. Było bardzo popularne w czasach PRL-u, jednak ostatnio nieco o nim zapomniano. Cechuje go delikatność, dzięki czemu ze smakiem zjedzą je także najmłodsze dzieci. Poznajcie szczegóły.
Przepis na kotlety pożarskie. Klasyka na talerzu
Składniki:
- 900 gramów piersi z kurczaka
- 1,5 czerstwej kajzerki
- 1,5 szklanki mleka
- 1 solidna łyżka masła (temperatura pokojowa)
- 3 jajka, rozmiar M
- pęczek zielonej pietruszki (można dać mniej, wg uznania)
- pieprz, sól, ewentualnie: szczypta Vegety, chili, czosnek, majeranek
- bułka tarta do panierowania (lub panierka z płatków kukurydzianych)
- olej do smażenia
Jak przygotować kotlety pożarskie? Sposób wykonania:
- Najpierw zmiel pierś z kurczaka w maszynce do mielenia. Następnie namocz czerstwą kajzerkę w mleku.
- Pietruszkę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, a kolejno drobno ją posiekaj.
- Dokładnie umyj jaja. Dalej żółtka oddziel od białek.
- Żółtka wraz z łyżką masła (w temperaturze pokojowej) utrzyj na gładko.
- W kolejnym kroku do zmielonego mięsa dodaj utarte żółtka z masłem oraz posiekaną pietruszkę i odciśniętą z mleka, rozdrobnioną w rękach, kajzerkę. Całość dopraw solą, pieprzem, ewentualnie Vegetą i innymi przyprawami. Wszystko dokładnie razem wymieszaj za pomocą łyżki.
- Dalej białka ubij na sztywno. Potem delikatnie dodaj je do mięsa. Pilnuj, aby nie utracić puszystości piany.
- Zwilż dłonie zimną wodą. Z farszu uformuj kotleciki w kształcie kuleczek. Panieruj je w bułce tartej.
- Wlej na patelnię olej i rozgrzej go. Delikatnie kładź na olej kotleciki.
- Kotleciki smaż na złoty kolor na niskim ogniu. Z obydwu stron trzymaj je po około 5 min.
- Usmażone odkładaj na ręcznik papierowy. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj na gorąco. Możesz zjeść je same lub z ziemniakami/ryżem i surówką.
Smacznego!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: PŁA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: