Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Kotlety pożarskie. Idealne na niedzielną obiadokolację!

0

Mięso drobiowe ma w Polsce całą rzeszę fanów. Można je przygotowywać na różne sposoby, dzięki czemu nigdy się nie znudzi! Jednym z wariantów są rozpływające się w ustach... kotlety pożarskie. Wypróbujcie ten przepis, a z pewnością nie pożałujecie!

Kotlety pożarskie. Idealne na niedzielną obiadokolację!
Kotlety pożarskie. Przepyszny przepis, który warto wypróbować! (Adobe Stock)

To danie idealne na szybką niedzielną obiadokolację. Było bardzo popularne w czasach PRL-u, jednak ostatnio nieco o nim zapomniano. Cechuje go delikatność, dzięki czemu ze smakiem zjedzą je także najmłodsze dzieci. Poznajcie szczegóły.

Przepis na kotlety pożarskie. Klasyka na talerzu

Składniki:

  • 900 gramów piersi z kurczaka
  • 1,5 czerstwej kajzerki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 solidna łyżka masła (temperatura pokojowa)
  • 3 jajka, rozmiar M
  • pęczek zielonej pietruszki (można dać mniej, wg uznania)
  • pieprz, sól, ewentualnie: szczypta Vegety, chili, czosnek, majeranek
  • bułka tarta do panierowania (lub panierka z płatków kukurydzianych)
  • olej do smażenia

Jak przygotować kotlety pożarskie? Sposób wykonania:

  • Najpierw zmiel pierś z kurczaka w maszynce do mielenia. Następnie namocz czerstwą kajzerkę w mleku.
  • Pietruszkę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, a kolejno drobno ją posiekaj.
  • Dokładnie umyj jaja. Dalej żółtka oddziel od białek.
  • Żółtka wraz z łyżką masła (w temperaturze pokojowej) utrzyj na gładko.
  • W kolejnym kroku do zmielonego mięsa dodaj utarte żółtka z masłem oraz posiekaną pietruszkę i odciśniętą z mleka, rozdrobnioną w rękach, kajzerkę. Całość dopraw solą, pieprzem, ewentualnie Vegetą i innymi przyprawami. Wszystko dokładnie razem wymieszaj za pomocą łyżki.
  • Dalej białka ubij na sztywno. Potem delikatnie dodaj je do mięsa. Pilnuj, aby nie utracić puszystości piany.
  • Zwilż dłonie zimną wodą. Z farszu uformuj kotleciki w kształcie kuleczek. Panieruj je w bułce tartej.
  • Wlej na patelnię olej i rozgrzej go. Delikatnie kładź na olej kotleciki.
  • Kotleciki smaż na złoty kolor na niskim ogniu. Z obydwu stron trzymaj je po około 5 min.
  • Usmażone odkładaj na ręcznik papierowy. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawaj na gorąco. Możesz zjeść je same lub z ziemniakami/ryżem i surówką.

Smacznego!

Autor: PŁA
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić