Kotlety serowe wprost rozpływają się w ustach. Są doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przygotowuje się je w ekspresowym tempie. Są także odpowiednie dla wegetarian.
Czytaj także: Kokosanki. Jeden trik wystarczy, aby ciasteczka były miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz
Do tego przepisu wykorzystaj ser mozzarella, ale nie w kulce, a w bloku. Ser tego typu doskonale roztapia się, tworząc delikatną konsystencję. Potrzebne będą także zioła, m.in. bazylia i zioła prowansalskie. Można także dodać odrobinę papryki, a dla fanów ostrych smaków — chili.
Kotlety serowe. Potrzebne składniki
- 300 g sera mozzarella
- 150 g płatków kukurydzianych
- 100 g mąki
- 1 jajko
- sól
- pieprz ziołowy
- bazylia
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
- gałązka natki pietruszki
- 50 ml mleka
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Kotlety serowe. Sposób przygotowania
- Ser pokrój na grube plastry.
- Do kubka wlej 100 ml oliwy z oliwek.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz wyciśnięty ząbek czosnku.
- Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Mozzarellę skrop gotowym dipem z oliwy.
- Jajko rozbij w misce za pomocą trzepaczki lub widelca.
- Dodaj do niego odrobinę mleka, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Płatki kukurydziane drobno pokrusz.
- Kotlety obtaczaj kolejno w mące, w jajku i rozdrobnionych płatkach.
- Następnie smaż je na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek, aż panierka się zarumieni.
I gotowe. Smacznego!