Robert Makłowicz na swoim kanale kulinarno-podróżniczym na YouTube podzielił się przepisem na pyszne kotleciki z kaszy gryczanej. Inaczej zwane grycokami. To tradycyjny przysmak na Kurpiowszczyźnie. Krytyk kulinarny do tego przepisu użył ugotowanej lokalnej kaszy gryczanej, która powinna być kleista, oraz grzybów i kilku przypraw. Kotlety z kaszy gryczanej są bardzo proste i tanie w przygotowaniu. Będą idealne również dla wegetarian. Smacznego!
Przepis na kotlety gryczanej wg Makłowicza. Składniki:
- ok. 300 g kaszy gryczanej
- grzyby suszone
- ok. 100 g masła
- średnia cebula
- 2 jajka
- bułka tarta
- tymianek suszony, pieprz, sól
Czytaj także: Przepis na pyszne drożdżówki z budyniem. Idealny deser
Przepis na kotlety gryczanej wg Makłowicza. Wykonanie:
- grzyby suszone zalać wodą, tak by zmiękły
- kaszę gryczaną wsypać do garnka i zalać przecedzoną przez sitko wodą z grzybów
- kaszę ugotować z dodatkiem soli
- kasza musi być kleista, powinna wchłonąć wodę całkowicie
- grzyby pokrój na drobne kawałki
- ugotowaną kaszę przesyp do dużej miski, dodaj posiekane grzyby
- na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojoną cebulę
- cebulę dodaj do kaszy i grzybów i dokładnie wymieszaj, dodaj odrobinę suszonego tymianku
- dodaj dwa jajka i odrobinę bułki tartej i wymieszaj ponownie
- gdy masa z kaszy jest wystarczająco kleista formuj z niej kotleciki
- kotlety obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron
- grycoki podawaj z ulubionymi dodatkami np. surówką z kapusty kiszonej
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.