Kotlety z mortadeli to idealny pomysł na błyskawiczny i tani obiad. Na składniki na porcję takiego dania wydasz zaledwie kilka złotych, a najesz się do syta. Oto przepis na posiłek z książki "Kuchnia Polska", wydanej w 1966 r. To prawdziwy klasyk naszej rodzimej kuchni!
Przepis na kotlety z mortadeli. Potrzebne składniki
- 4 plastry mortadeli (ok. 350 g)
- 1 jajko
- 8 dag tłuszczu do smażenia (olej roślinny lub smalec)
- 6 dag bułki tartej
- 2 dag mąki
- Odrobina mleka lub wody
- Sól i pieprz do smaku
Czytaj także: Hit PRL. Ciasto salami
Przepis na kotlety z mortadeli. Sposób przygotowania
- Jajko rozbełtaj w głębokim talerzu.
- Plastry mortadeli zwilż delikatnie mlekiem lub wodą.
- Mortadelę obtocz w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Kotlety smaż na patelni z rozgrzanym tłuszczem po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste.
Kotlety podawaj z ziemniakami w ulubionej odsłonie - może to być purée, ziemniaki pieczone lub frytki. Smak mortadeli można podkreślić dodatkiem sosu, np. czosnkowego czy koperkowego, a także warzywną surówką. Smacznego!