Pomysł na kotlety z zamrożonego mięsa może wydawać się niedorzeczny. Wystarczy jednak raz zastosować ten prosty trik, by przekonać się, że takie rozwiązanie naprawdę ma sporo zalet. Przede wszystkim oszczędza czas na rozmrażanie mięsa. Poza tym starte na tarce kawałeczki kurczaka będą jeszcze delikatniejsze niż tradycyjnie przyrządzana pierś.
Czytaj także: Piernik z warzyw. Ten składnik może zaskoczyć
Kotlety z mrożonej piersi kurczaka. Potrzebne składniki:
- dwie zamrożone piersi z kurczaka
- dwa surowe ziemniaki
- jajko
- zielona pietruszka lub koperek
- pieprz i sól
- słodka papryka w proszku
- olej do smażenia
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Niskobudżetowe ciasto czekoladowe. Bez masła i mąki
Kotlety z mrożonej piersi kurczaka. Sposób przygotowania:
- Zmrożoną pierś z kurczaka i ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać razem.
- Świeżą zieleninę posiekać na drobno, dodać do mięsa i ziemniaków.
- Wbić jajko, rozbełtać i połączyć z resztą składników w miseczce.
- Całość przyprawić solą i pieprzem, dodać paprykę. To także świetny moment na indywidualne nadawanie smaku potrawie za pomocą ulubionych ziół lub przypraw.
- Olej rozgrzać na patelni.
- Masę dokładnie wyrobić. Za pomocą łyżki stołowej nakładać porcje mięsa z ziemniakami na rozgrzany olej, tak jak w przypadku placków ziemniaczanych.
- Obsmażać z obu stron. Rumiane podawać z sałatką, frytkami lub kaszą.
Czytaj także: Wyjątkowe śledzie na święta. Możesz zrobić je już teraz