Bottiglieria 1881 mieści się przy ulicy Bocheńskiej 5 w Krakowie, czyli niemal w samym sercu Kazimierza. To pierwsza krakowska restauracja, która otrzymała przed laty gwiazdkę Michelina i pierwsza w Polsce, która będzie mogła się szczycić dwiema gwiazdkami. W najnowszym wydaniu Czerwonego Przewodnika tak została właśnie oceniona.
Czytaj także: Słynne miejsca w Polsce. Czy wiesz, gdzie się znajdują?
Krakowski lokal został uznany za ten, który wyznacza trendy i zdecydowanie warto go odwiedzić będąc pod Wawelem. "Skromne opisy w menu, takie jak 'Ryba z groszkiem' czy 'Wieprzowina po wiejsku', stoją w kontrze do kunsztu i wielowarstwowego smaku każdego dania" - zachwyca się lokalna "Gazeta Krakowska".
A wielką atrakcją restauracji Bottiglieria 1881 są stoliki, przy których można obserwować pracę kucharzy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ogółem, w przewodniku odnotowano aż 49 polskich restauracji. W tym roku zadebiutowały na liście także lokale poznańskie, dotąd Francuzi uwzględniali te warszawskie oraz krakowskie, a także jedną z Kościeliska. I tak z Poznania wyróżniono 11 restauracji, z Krakowa 18, a z Warszawy aż 19.
Niektóre zyskały też cenny znak Bib Gourmand, który oznacza najlepszy stosunek jakości dań do oferowanej w lokalu ceny. Od teraz mamy takich w Polsce siedem.
Co to jest Czerwony Przewodnik Michelina?
Przewodniki Michelina tak naprawdę są dwa. Czerwony gromadzi najlepsze restauracje w danym rejonie świata, zaś zielony opisuje miasta, regiony i państwa pod kątem ich atrakcyjności turystycznej.
W czerwonym chciałaby się znaleźć każda szanująca się restauracja, ale o tym decydują już specjalnie wybrani inspektorzy.
To oni anonimowo wizytują lokale i oceniają pod wieloma względami. Nie tylko dania, ale też atmosferę, obsługę, wystrój, a nawet ceny. Michelin nie pobiera opłat za umieszczenie obiektu na liście, ale rości sobie prawo do jego wizytacji średnio raz na 18 miesięcy w celu aktualizacji oceny. To oznacza, że lokal musi trzymać poziom.
Wszystkie Czerwone Przewodniki Michelin zawierają prosty system oceny miejsc w nich opisywanych, który ma być jasną wskazówką dla odwiedzających. Inspektorzy przydzielają im gwiazdki: jedna oznacza miejsce godne uwagi, dwie restaurację, którą warto odwiedzić, zaś trzy to te, które trzeba koniecznie odwiedzić i spróbować ich specjałów.
Pierwszą polską restauracją z gwiazdką Michelina stała się w 2013 roku warszawska Atelier Amaro. Jako druga ten prestiż zyskała stołeczna restauracja Senses, a trzecia była właśnie krakowska Bottiglieria 1881 w 2020 roku. Teraz krakowianie są pierwszym lokalem z dwoma gwiazdkami.
Poza wielkim prestiżem to chyba najlepsza rekomendacja dla odwiedzających. Jeżeli chcecie się wybrać do którejś z prestiżowych restauracji, pełną listę znajdzie na stronie www Przewodnika Michelin albo w dedykowanej na smartfony aplikacji Michelin Guide App.
Czytaj także: Parawany i dzikie tłumy. Tak AI widzi wakacje w Polsce
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.