Najważniejszym składnikiem do przygotowania kremówki bez pieczenia są herbatniki albo krakersy. Właśnie te przekąski posłużą nam jako wierzch i spód ciasta.
Kremówka bez pieczenia: potrzebne składniki
- 1 szklanka cukru białego
- 3 szklanki mleka
- 1 opakowanie krakersów albo herbatników
- 2 jajka
- pół szklanki waniliowego cukru
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- odrobina cukru pudru do posypania wierzchu ciasta
Przeczytaj także: Przepis na awaryjne ciasto. Zrobisz je w 3 minuty
Kremówka bez pieczenia: sposób przygotowania
- Ścieraj cukier waniliowy i pół szklanki białego cukru z jajkiem, aż otrzymasz puszystą masę.
- Puszystą masę zetrzyj z zawartością jednej szklanki mleka, a następnie dodaj mąkę ziemniaczaną, całość zmiksuj.
- Dwie szklanki mleka i pół szklanki cukru zagotuj w garnuszku. Kiedy będą już gorące, dodaj do nich startą masę i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Weź formę do ciasta i wyłóż ją papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na spodzie poukładaj herbatniki lub krakersy, na które później wylejesz gorącą masę.
- Ułóż pozostałe krakersy lub herbatniki na powierzchni kremu i wstaw foremkę do lodówki.
Przeczytaj także: Sernik nowojorski ze Starbucksa. Przepis na kultowy deser
Po około 4-5 godzinach krem powinien już nabrać odpowiedniej konsystencji. Przed podaniem posyp wierzch ciasta cukrem pudrem.
Zobacz także: Zobacz też: Brownie - gratka dla fanów czekolady
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: