Kremowy ryż zapiekany z jabłkami i budyniem to deser, który zachwyca delikatnością i smakiem. Nie jest też przesadnie słodki, nie zawiera również glutenu. Idealny na deszczowe popołudnie!
Kremowy ryż z jabłkami i budyniem. Składniki:
- 1 woreczek ugotowanego ryżu
- 500 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie (32g) cukru wanilinowego
- 4 winne jabłka
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki wody cynamon do posypania warstw
- 7 plastrów zimnego masła
Kremowy ryż z jabłkami i budyniem. Wykonanie:
- Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu - do mleka dodać cukier i cukier wanilinowy.
- Piekarnik rozgrzać do 150º C (termoobieg).
- Przygotować naczynie żaroodporne – wysmarować masłem.
- Wyłożyć ryż.
- Na ryżu ułożyć plastry zimnego masła.
- Całość obficie posypać cynamonem.
- Wyłożyć jabłka – równomiernie rozłożyć.
- Znów posypać cynamonem.
- Na samym końcu wylać budyń.
- Wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut.
- Wyjąć i ostudzić lub podawać gorące.
Czytaj także: Hit obiadowy za grosze. Placki po litewsku z mięsem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl