Te krokiety przygotowuje się odrobinę inaczej. Nie potrzebne są naleśniki, w które zawija się farsz. Wystarczy zmiksować pieczarki, jajka i cebulę, a następnie obtoczyć w panierce i usmażyć. Danie będzie gotowa w ekspresowym tempie.
Krokiety bez zawijania. Potrzebne składniki:
- 500 g pieczarek
- 3 jajka
- cebula
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- mąka pszenna
- bułka tarta
- 4 jajka
- olej do smażenia
Krokiety bez zawijania. Sposób przygotowania:
- pieczarki dobrze oczyść i pokrój w niewielką kostkę
- podsmaż je na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli i pieprzu (nadmiar wody powinien odparować)
- dodaj posiekaną cebulę i smaż dalej
- kiedy cebula się zeszkli, odstaw mieszankę na bok do wystygnięcia
- jajka ugotuj na twardo
- gotowe jajka wystudź, obierz i drobno posiekaj
- wieszaj pokrojone jajka z podsmażonymi pieczarkami i cebulą
- wszystkie składniki dopraw wedle uznania i dokładnie wymieszaj (możesz je także zmiksować przy użyciu blendera)
- z powstałej masy uformuj krokiety
- krokiety obtaczaj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej
- wszystko smaż na rozgrzanym tłuszczu
- gotowe krokiety wykładaj na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
- podawaj z barszczem czerwonym lub surówkami
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl