Zupy krem to ciekawa i zdrowa odmiana dla tradycyjnych polskich zup. Mogą być nie tylko obiadową odmianą, ale też np. alternatywą dla kolacji, a dzięki płynnej strukturze możemy łatwiej zabierać je sobą np. w butelce i używać jako "płynną przekąskę". Są również dobre dla osób odchudzających się.
Ciekawą propozycją jest zupa krem z pomidorów. Wykorzystujemy w niej wiele tych samych składników, co w zwykłej pomidorowej, jednak sposób przygotowania jest trochę odmienny. Ugotowanie smacznego kremu nie powinno nam zająć więcej niż pół godziny.
Czytaj także:
Pomidorowa zupa krem - składniki
- 400 gram pomidorów z puszki
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- Kostka rosołowa lub kilka kubków przygotowanego wcześniej rosołu
- Śmietana 12%
- 250 ml bulionu warzywnego
- Pieprz i sól do smaku
Pomidorowa zupa krem - składniki
- Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą. Czekamy do zeszklenia.
- Wrzucamy pomidory z puszki oraz dolewamy bulion warzywny, czekamy wszystko zacznie się gotować.
- Zmniejszamy ogień i wrzucamy kostkę rosołową bądź dolewamy rosołu, czekamy 10 minut.
- Miksujemy zupę blenderem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy przyprawy do smaku. Przelewamy do miseczek i dorzucamy śmietanę.
- Smacznego!