Frytki z dyni nie będą takie chrupiące jak tradycyjne, ale ich smak wynagradza konsystencję. Można smażyć je w głębokim tłuszczu lub po prostu upiec w piekarniku.
Frytki z dyni. Potrzebne składniki:
- jedna mała dynia Hokkaido
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki startego parmezanu
- ½ łyżeczki soli
Czytaj także: Schabowy po azjatycku. Ten przepis to hit!
Frytki z dyni. Sposób przygotowania:
- rozgrzej piekarnik do 220 stopni
- dynię obierz (Hokkaido można także jeść ze skórką), wydrąż i pokrój w paski
- blachę do pieczenia wyłóż papierem i rozłóż na nim frytki
- frytki skrop oliwą z oliwek i posyp solą
- piecz około 20 min.
Gotowe! Frytki posyp na koniec parmezanem. Najlepiej zrobić to gdy jeszcze są ciepłe, tak aby ser lekko się stopił.
Zobacz także: Prosty i przepyszny langosz. Przepis na tradycyjny przysmak z Węgier
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl