Kopiec kreta był swego czasu prawdziwym hitem i chyba każdy chociaż raz próbował go zrobić. Jednak żeby to kultowe ciasto się udało, nie potrzeba kupować w markecie żadnych pudełek. Wystarczy kilka składników i dobry, domowy przepis.
Domowy Kopiec Kreta. Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek oleju rzepakowego
Krem:
- 70 ml śmietanki kremówki 36%
- 50 g cukru pudru
- 50-60 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- 3-4 banany (zależnie od wielkości)
Czytaj także: Przepis na najprostszą szarlotkę. Bez wyrabiania ciasta
Domowy Kopiec Kreta. Potrzebne składniki:
- tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia
- jajka utrzyj z cukrem na puszystą pianę
- mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiej do jednej miski
- sypką mieszankę stopniowo dodawaj do ubitych jajek i delikatnie wymieszaj
- dodaj olej i ponownie zamieszaj
- ciasto przelej do przygotowanej wcześniej tortownicy
- wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 20-30 min
- ciasto po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia
- śmietanę ubij na sztywno
- dodaj cukier puder i czekoladę i wymieszaj
- z wystudzonego biszkoptu odetnij górną część ciasta
- w dolnej części ciasta wytnij dół o głębokości ok. 1 cm
- w wydrążony spód wyłóż pokrojone na połówki banany
- ciasto przekryj kremem, formując z niego kopiec
- górną część biszkoptu pokrusz i posyp kopiec z kremu
- całość wstaw do lodówki na minimum godzinę
Zobacz także: Smacznego: przepis na Buddha bowl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl