Dotarliśmy do starych przepisów, które udowadniają - aby zrobić prawdziwie pyszny napój nie potrzeba żadnych substancji chemicznych, wystarczą proste składniki, które na pewno masz w swojej kuchni. Spróbuj, a przypomnisz sobie, jak smakuje kultowa oranżada z PRL!
Kultowa oranżada PRL. Składniki:
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 15 dag cukru
- otarta skórka z 1/2 pomarańczy
- 1 litr wody (gazowana lub niegazowana)
- 1 szklanka gorącej wody
Kultowa oranżada PRL. Wykonanie:
- Rozpuścić cukier w 1 szklance gorącej wody, dolać do reszty schłodzonej wody, oziębić do temperatury pokojowej.
- Dodać wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny, otartą skórkę z pomarańczy
- Schłodzić w lodówce.
- Podawać w wysokich szklankach z kostkami lodu i słomką do picia (można dekorować na własny sposób).
Jeżeli chcemy użyć wody gazowanej:
- w dzbanku rozpuścić cukier w gorącej wodzie (ok. 1 szklanki), schłodzić
- po ochłodzeniu dodać sok z cytrusów i startą skórkę
- wlać do szklanek i zalać wodą gazowaną z butelki (tuż przed podaniem).
- Podobnie jak wcześniej udekorować lodem i słomką (można dekorować na własny sposób)
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl