Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Kurczak z chimichurri. Przepis Szymona Czerwińskiego z Master Chef

34

Przed nami już tylko coraz chłodniejsze dni. Co może nam pomóc je przetrwać? Ot choćby wariacja Szymona Czerwińskiego z Master Chefa dotycząca popularnego kurczaka. W jego wydaniu zostanie on jednak przygotowany z chimichurri. Sprawdźcie ten przepis.

Kurczak z chimichurri. Przepis Szymona Czerwińskiego z Master Chef
(iStock.com)

Pierś kurczaka z chimichurri

Upieczone piersi kurczaka są zdrowe, smaczne, ale… nieco nudne. Jednak dobrze dobrane dodatki zmienią to danie w poezję. Tak działa np. sos chimichurri.

Składniki:

2 filety z kurczaka
1 cytryna
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
1 czerwona słodka papryka
3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
sól i świeżo mielony pieprz

Zobacz też: "Mężczyźni potrzebują czterech rzeczy". Joanna Przetakiewicz w szczerej rozmowie z Hanną Lis

Przygotowanie:
Filety z kurczaka opłucz, odetnij wszystkie włókna oraz tłuszcz. Kurczaka natrzyj rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz dopraw solą, pieprzem i skórką z cytryny. Zostaw na kilkanaście minut, aby mięso się zamarynowało.

W tym czasie przygotuj sos chimichurri – posiekaj drobno: pietruszkę, czosnek oraz paprykę. Przełóż produkty do miski i dodaj olej. Dopraw solą i pieprzem gruboziarnistym.

(Materiały prasowe)

Zamarynowane filety z kurczaka obsmaż na patelni z każdej strony po 2 minuty. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika na 15 minut – temperatura 180°C.

Upieczony i zrelaksowany (czyli odstawiony na kilka minut poza piekarnikiem, ale w ciepłym miejscu) filet pokrój na plastry i ułóż na talerzu, polewając sosem chimichurri. Do dania możesz zaserwować warzywa gotowane na parze lub pieczone ziemniaki.

(Materiały prasowe)

Sprytna rada
Po upieczeniu filetu z kurczaka pozwól mu odpocząć przez 3–5 minut. Dzięki temu wszystkie soki zostaną w mięsie, a nie na desce do krojenia. Siekając zioła, pamiętaj, aby to robić szybko i zdecydowanie. Zbyt długie siekanie spowoduje, że soki zostaną na desce do krojenia.

Więcej przepisów Szymona Czerwińskiego z Master Chef znajdziecie w jego książce:

(Materiały prasowe)
Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić