Pierś kurczaka z chimichurri
Upieczone piersi kurczaka są zdrowe, smaczne, ale… nieco nudne. Jednak dobrze dobrane dodatki zmienią to danie w poezję. Tak działa np. sos chimichurri.
Składniki:
2 filety z kurczaka
1 cytryna
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
1 czerwona słodka papryka
3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
sól i świeżo mielony pieprz
Zobacz też: "Mężczyźni potrzebują czterech rzeczy". Joanna Przetakiewicz w szczerej rozmowie z Hanną Lis
Przygotowanie:
Filety z kurczaka opłucz, odetnij wszystkie włókna oraz tłuszcz. Kurczaka natrzyj rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz dopraw solą, pieprzem i skórką z cytryny. Zostaw na kilkanaście minut, aby mięso się zamarynowało.
W tym czasie przygotuj sos chimichurri – posiekaj drobno: pietruszkę, czosnek oraz paprykę. Przełóż produkty do miski i dodaj olej. Dopraw solą i pieprzem gruboziarnistym.
Zamarynowane filety z kurczaka obsmaż na patelni z każdej strony po 2 minuty. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika na 15 minut – temperatura 180°C.
Upieczony i zrelaksowany (czyli odstawiony na kilka minut poza piekarnikiem, ale w ciepłym miejscu) filet pokrój na plastry i ułóż na talerzu, polewając sosem chimichurri. Do dania możesz zaserwować warzywa gotowane na parze lub pieczone ziemniaki.
Sprytna rada
Po upieczeniu filetu z kurczaka pozwól mu odpocząć przez 3–5 minut. Dzięki temu wszystkie soki zostaną w mięsie, a nie na desce do krojenia. Siekając zioła, pamiętaj, aby to robić szybko i zdecydowanie. Zbyt długie siekanie spowoduje, że soki zostaną na desce do krojenia.
Więcej przepisów Szymona Czerwińskiego z Master Chef znajdziecie w jego książce:
Przeczytaj też:
- Wegetarianizm to dopiero początek. Sprawdź, czy rozpoznasz rodzaje diet
- Sejmowa restauracja pokazuje menu. Posłowie zjedzą schabowego w zestawie za 12 zł
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.