pogoda
Warszawa
aktualizacja 

Kurczak z chimichurri. Przepis Szymona Czerwińskiego z Master Chef

34

Przed nami już tylko coraz chłodniejsze dni. Co może nam pomóc je przetrwać? Ot choćby wariacja Szymona Czerwińskiego z Master Chefa dotycząca popularnego kurczaka. W jego wydaniu zostanie on jednak przygotowany z chimichurri. Sprawdźcie ten przepis.

Kurczak z chimichurri. Przepis Szymona Czerwińskiego z Master Chef
(iStock.com)

Pierś kurczaka z chimichurri

Upieczone piersi kurczaka są zdrowe, smaczne, ale… nieco nudne. Jednak dobrze dobrane dodatki zmienią to danie w poezję. Tak działa np. sos chimichurri.

Składniki:

2 filety z kurczaka
1 cytryna
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
1 czerwona słodka papryka
3 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron
sól i świeżo mielony pieprz

Zobacz też: "Mężczyźni potrzebują czterech rzeczy". Joanna Przetakiewicz w szczerej rozmowie z Hanną Lis

Przygotowanie:
Filety z kurczaka opłucz, odetnij wszystkie włókna oraz tłuszcz. Kurczaka natrzyj rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz dopraw solą, pieprzem i skórką z cytryny. Zostaw na kilkanaście minut, aby mięso się zamarynowało.

W tym czasie przygotuj sos chimichurri – posiekaj drobno: pietruszkę, czosnek oraz paprykę. Przełóż produkty do miski i dodaj olej. Dopraw solą i pieprzem gruboziarnistym.

(Materiały prasowe)

Zamarynowane filety z kurczaka obsmaż na patelni z każdej strony po 2 minuty. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika na 15 minut – temperatura 180°C.

Upieczony i zrelaksowany (czyli odstawiony na kilka minut poza piekarnikiem, ale w ciepłym miejscu) filet pokrój na plastry i ułóż na talerzu, polewając sosem chimichurri. Do dania możesz zaserwować warzywa gotowane na parze lub pieczone ziemniaki.

(Materiały prasowe)

Sprytna rada
Po upieczeniu filetu z kurczaka pozwól mu odpocząć przez 3–5 minut. Dzięki temu wszystkie soki zostaną w mięsie, a nie na desce do krojenia. Siekając zioła, pamiętaj, aby to robić szybko i zdecydowanie. Zbyt długie siekanie spowoduje, że soki zostaną na desce do krojenia.

Więcej przepisów Szymona Czerwińskiego z Master Chef znajdziecie w jego książce:

(Materiały prasowe)
Zobacz także:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Rekordowa aukcja listu z Titanica. Mówią, że był proroczy
Odprowadzasz deszczówkę? Musisz uważać. Kary nawet do 10 tys. zł
Weronika nie daje znaku życia od czterech dni. Trwają poszukiwania nastolatki
Lista najgroźniejszych bakterii szpitalnych. Jak się przed nimi chronić?
Nie żyje Bogdan Gumulak. Strażak przegrał walkę z nowotworem
Poleciał do Madrytu z dziewczyną i całą drużyną rugby. 21-letni Brytyjczyk zaginął
Kontrowersyjny gość w klubie golfowym Trumpa. Chce wybielaczem leczyć raka i Covid
Zobaczyła marchewkę "w kożuchu". Od razu chwyciła za telefon
Co Trump mówił do Zełenskiego w Watykanie? Ekspertka odczytała z ruchu warg
Mówili, że to smugi po świecach. Pleśń zniszczyła zdrowie małżeństwa
Brak Ukrainy w NATO to szansa dla Rosji. Unijny komisarz ostrzega
Najgorszy wynik od czasów Trumana. Sondaż poparcia Donalda Trumpa
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić