Lany chrust to cieniutkie i bardzo kruche ciastka. Jak sama nazwa wskazuje, do ich przygotowania potrzebny jest nam... lejek. W tej roli idealnie sprawdzi się rękaw cukierniczy. Poniższy przepis pochodzi jeszcze z XIX wieku. Pojawiają się w nim takie składniki, jak cynamon czy też wino, które spokojnie możemy zamienić na mleko. Ten chrust, tak jak i tradycyjne faworki, smażymy na głębokim tłuszczu!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lany chrust - składniki:
- 3 większe jajka (lub 4 mniejsze),
- 3 łyżki cukru,
- 170 ml mleka (lub wina),
- 200 g mąki,
- szczypta cynamonu,
- cukier puder do obsypania,
- smalec do smażenia
Czytaj także: Sernik bez twarogu. Takiego na bank nie jadłeś
Lany chrust - sposób przyrządzenia:
- W garnku o grubym dnie rozgrzewamy tłuszcz.
- W tym czasie oddzielamy żółtka od białek i ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Na przemian dodajemy mleko (lub wino) i przesianą mąkę, cały czas mieszając trzepaczką lub mikserem by uniknąć powstania grudek.
- Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy delikatnie do reszty składników, cały czas mieszając.
- Tak przygotowaną masę nakładamy do rękawa cukierniczego. Gdy tłuszcz będzie bardzo gorący (jak na faworki), wyciskamy kształty kręcąc w różne strony, by utworzyć poplątane koło i smażyć chwilę z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy do odsączenia
I gotowe! Po ostygnięciu chrust posypujemy cukrem pudrem. Możemy go przygotowywać jako samodzielną przekąskę, lub przeciwnie - połączyć z klasycznymi faworkami i dać degustującym zdecydować - które słodkości są ich zdaniem lepsze!
Czytaj także: Domowe irysy jak z PRL-u. Smak dzieciństwa w parę chwil