Ziemniaki w szlafrokach to idealne danie na lato. Szybkie, proste, tanie, efektowne i dobrze smakują. Jest tylko jeden problem - szybko znikają z talerzy. Nie czekaj i podbij serca (i podniebienia) gości już dziś!
Ziemniaki w szlafrokach. Składniki:
- 12 małych, równej wielkości ziemniaków
- duża cebula
- 12 (lub 24 - zależy od szerokości plasterków) plasterków boczku
- łyżka masła
- pęczek szczypiorku
- 1/2 filiżanki bulionu
- 12 pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Ziemniaki w szlafrokach. Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, gotować w całości przez 10 minut w osolonej wodzie. Lekko twarde odcedzić.
- Cebulę obrać, pokroić na 12 płatków. Gdy ziemniaki nieco ostygną, na każdym położyć płatek cebuli, zawinąć szczelnie boczkiem. Spiąć wykałaczką.
- Dno naczynia żaroodpornego lub brytfanki posmarować masłem i posypać pokrojonym szczypiorem. Na nim układać ziemniaki, tak by wykałaczki sterczały pionowo. Posypać je świeżo mielonym pieprzem.
- Na dno naczynia wlać bulion i wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać ok. 15 minut, do miękkości ziemniaków i zrumienienia boczku. Na koniec na każdą wykałaczkę nabić przekrojony na pół pomidorek koktajlowy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl