Świeże domowe pieczywo to nic skomplikowanego. Z tym przepisem powinni poradzić sobie nawet ci, którzy rzadko zaglądają do kuchni. Ważne jednak, by skrupulatnie stosować się do przepisu i nie robić nic "na oko".
Domowe bułki. Potrzebne składniki
- 500g mąki pszennej typ 550
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 14g drożdży instant (2 standardowe opakowania)
- 300ml mleka
- 50g masła
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- opcjonalnie: sezam lub mak do posypania i jajko do posmarowania bułek
Domowe bułki. Sposób przygotowania
- W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże
- Rozpuść masło w rondelku. Gdy tylko się rozpuści, zdejmij z ognia, wlej mleko i dokładnie wymieszaj
- Wlej mieszankę mleka i masła do mąki, dodaj sok z cytryny
- Zagniataj ciasto przez ok. 10 minut. Możesz to zrobić mikserem z łyżką chlebową
- Wysmaruj blachę masłem i włącz piekarnik na 50 st. C.
- Podziel ciasto na 15 równych części
- Formuj bułeczki - najpierw zrób z ciasta kulkę, później lekko ją rozpłaszcz i zawijaj krawędzie do środka, zakładając je jedna na drugą. Następnie odwróć łączeniem do dołu i zaokrąglij je ciągnąc dłonią po powierzchni blatu
- Ułóż bułki na blasze w równych odstępach
- Wstaw je na 20 minut do piekarnika do wyrośnięcia. Możesz też przykryć bułki ściereczką i odstawić na 40 minut w pobliżu kaloryfera
- Wyjmij bułki i nagrzej piekarnik do 200 st. C.
- Możesz je naciąć na czubku oraz posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem
- Piecz bułki przez 20 minut, aż będą złociste
Tak przygotowane bułki będą idealne zarówno na słono, jak i na słodko. Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotowaliśmy dla ciebie również przepis na ciasto czekoladowe z dwóch składników. Nie potrzeba do niego mąki, cukru, ani żadnego tłuszczu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.