Lava cake, czyli ciasto z płynną czekoladą w środku, jest wbrew pozorom bardzo proste w przygotowaniu. Ania Starmach umieściła na swoim Instagramie przepis na ten widowiskowy deser, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości. Koniecznie wypróbuj w swojej kuchni
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Lava cake. Potrzebne składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 30 g kakao
- 20 ml likieru wiśniowego
- 50 g wiśni bez pestek (świeżych lub mrożonych)
Ciasto z płynną czekoladą. Sposób przygotowania:
- piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza
- gorzką czekoladę połam na małe kawałki przełóż do rondelka/metalowej miski
- dodaj masło i wszystko rozpuść w kąpieli wodnej
- czekoladę odstaw na bok do lekkiego ostudzenia
- jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę
- dodaj mąkę, kakao i likier i dobrze wymieszaj tak, aby nie powstały żadne grudki
- powstałą masę połącz z czekoladą
- ceramiczne kokilki napełnij do połowy czekoladową masą a w środku ułóż kilka wiśni oraz odrobinę posiekanej mlecznej czekolady
- przykryj kolejną warstwą czekoladowej masy
- kokilki wstaw na 10–12 minut do gorącego piekarnika
Gotowe. Smacznego! Ciasto podawaj jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem i udekorowane owocami. Doskonałym dodatkiem będą także lody.
Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: