Przepis na ogórki małosolne jest bardzo prosty. Przygotuj ogórki, większy słoik i do dzieła! Najtrudniejsze w tym całym procesie jest tylko czekanie, aż będą gotowe.
Czytaj także: Przepis ma zupę ogórkową. Smak jak u babci
Przepis na ogórki małosolne. Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- kilka ząbków czosnku
- 15 cm korzenia chrzanu
- 6 gałązek kopru
- sól kamienna do przetworów
- 1 i 1/2 l wody
Czytaj także: Hit obiadowy za grosze. Placki po litewsku z mięsem
Przepis na ogórki małosolne. Wykonanie:
- Ogórki namocz w zimnej wodzie przez min. 3h
- Po tym czasie umyj ogórki i umieść pionowo w większych słoikach
- Chrzan pokrój na równe kawałki (tak, by do każdego słoika trafił kawałek tej samej wielkości)
- Czosnek obierz
- Wszystkie dodatki powciskaj między ogórki
- Ogórki zalej osoloną wodą (1 łyżka stołowa na 1 l wody)
- Ogórki zakręć, odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 3-4 dni (ogórki są gotowe, gdy woda zacznie mętnieć)
Czytaj także: Wrzuć to wszystko do garnka. Obiad robi się sam
Zobacz także: Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl