Sezon na młodą kapustę trwa i trzeba go wykorzystać. Oprócz wersji podsmażanej, która jest doskonałym dodatkiem do mięsa i ziemniaków, warto przyrządzić także zupę kapuścianą. Jest lekka i delikatnie słodka w smaku. To dobry pomysł na każdy letni obiad, szczególnie w upalne dni.
Zupa z młodej kapusty. Potrzebne składniki:
- główka młodej kapusty
- 3 marchewki
- 1 cebul
- 3-4 duże ziemniaki
- 2 łyżki masła klarowanego
- 6 szklanek warzywnego bulionu
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- drobno posiekany koperek
Czytaj także: Wystarczą trzy składniki. Przepis na chlebek lodowy
Zupa z młodej kapusty. Sposób wykonania:
- obrane marchewki i cebulę pokrój na dość drobną kostkę
- z kapusty usuń wierzchnie liście, pokrój na ćwiartki, a następnie wykrój głąb
- każdą ćwiartkę kapusty pokrój na cienkie paski, a następnie na małe kawałki
- obierz ziemniaki, wypłucz i pokrój na kostkę (około 1 cm)
- w dużym garnku z grubym dnem rozgrzej masło, dodaj cebulę z marchewką i smaż przez cały czas mieszając
- wlej bulion i doprowadź do wrzenia
- zupę gotuj przez kolejne pięć minut, a następnie dodaj kapustę i gotuj na średnim ogniu przez następne 5 minut
- do garnka dodaj ziemniaki i zupę gotuj do ich miękkości
- całość dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem
- zestaw z ognia, dodaj koperek i wymieszaj
- podawaj ze świeżym chlebem lub bagietką
Czytaj także: Deser z trzech składników. Dzieci będą zachwycone
Zobacz także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: ABA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: