Maj dopiero się zaczyna, a pogoda już zmusza nas do zrzucania kolejnych warstw odzieży. Na tak wysokie temperatury idealnym napojem jest lemoniada domowej roboty. Do mniej popularnych – niesłusznie! – smaków należy rabarbar plus mieszanka owoców leśnych.
Przeczytaj także: Przepis na autentyczną lemoniadę. Prosta sztuczka czyni cuda
Przepis na lemoniadę z rabarbarem i owocami leśnymi – potrzebne składniki
- pięć łodyg rabarbaru
- 1/3 dzbanka wody gazowanej lub niegazowanej – w zależności od preferencji smakosza
- pół litra wody mineralnej do przygotowania
- cytryna
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- szklanka mrożonych owoców leśnych
Przeczytaj także: Przepis na domową lemoniadę z arbuza. Dodaj jeden tajemniczy składnik
Przepis na lemoniadę z rabarbarem i owocami leśnymi – sposób przygotowania
- Umyj, a następnie pokrój łodygi rabarbaru na średniej wielkości kawałki.
- Po pokrojeniu przełóż rabarbar do garnka i zasyp całym cukrem.
- Do zasypanego cukrem rabarbaru dorzuć mrożone owoce leśne, dolej pół litra wody mineralnej.
- Tak przygotowaną bazę do lemoniady zacznij gotować na małym ogniu – pamiętaj, że powinno to trwać maksymalnie pięć minut, aż do rozpadu rabarbaru.
- Bazę do lemoniady należy przetrzeć przez sito, a następnie poczekać, aż ostygnie. Gdy to już nastąpi, przełóż całość do dzbanka z wodą gazowaną lub niegazowaną.
Przeczytaj także: Lemoniada na kaca. Idealny przepis dla tych, co przebalowali sobotę
Do lemoniady dorzuć kilka kostek lodu. Gotowy napój można podawać z dodatkiem świeżych truskawek, malin, a w przypadku miłośników kwaśnego posmaku – cytryny.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.