Ciasto Napoleon, które w Polsce często nazywane jest Napoleonką lub kremówką, jest znane w całej Europie. Deser złożony z kilku warstw ciasta francuskiego przełożonego kremem prawdopodobnie pochodzi z Neapolu i został nazwany Napoleonem przez zwykłą literówkę lub przejęzyczanie się. Są jednak teorie, według których ciasto wynalazł kucharz Napoleona lub sam legendarny cesarz.
Oryginalny przepis, ze względu na przygotowanie ciasta francuskiego, może być trudny. Szybko powstały więc prostsze wersje, które dziś znamy pod nazwą "leniwy Napoleon". Sprawdź jak wykonać ten deser!
Leniwy Napoleon. Potrzebne składniki:
- 800 g ciasteczek francuskich dowolnego typu (ważne, aby nie miały żadnego nadzienia i dodatków)
- 1 litr mleka
- 4 jajka
- 150 g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 6 łyżek mąki
- szczypta cukru waniliowego
Leniwy Napoleon. Sposób wykonania:
- połącz jajka, cukier, mąkę oraz cukier waniliowy
- dobrze wymieszaj powstałą masę i wlej do niej mleko
- całość podgrzewaj na małym ogniu
- gotuj krem, ciągle mieszając go, aż do momentu kiedy stanie się gęsty
- krem zestaw z palnika i odstaw do ostudzenia
- kiedy krem trochę ostygnie, dodaj masło i wszystko zmiksuj
- na dnie blaszki wyłożonej papierem ułóż ciastka francuskie i wyłóż na wierzch krem
- powtarzaj tę czynność aż wykorzystasz cały krem i ciastka
- gotowe ciasto można posypać pozostałymi ciastkami francuskimi lub krakersami. Jeśli nie zostało ci kremu, aby wyłożyć go na wierzch, ciasto posyp cukrem pudrem
Gotowe, smacznego! Jeśli ten przepis przypadł ci do gustu, to koniecznie wypróbuj także rosyjskich syrników oraz ślimaki z ciasta francuskiego.