Miłośnicy grzybobrania mogą w tym roku liczyć na udane zbiory. Media społecznościowe zalały zdjęcia okazów znajdowanych w polskich lasach. Większość gatunków grzybów wymaga jednak dość czasochłonnej obróbki, aby nadawały się do spożycia.
Na szczęście ten problem nie dotyczy kań. To grzyby, które w bardzo krótkim czasie mogą wylądować na talerzu. Jedną z wielkich zalet tego przepisu jest to, że nie potrzeba wcale wielu składników! Jak przygotować zatem panierowane kanie?
Czytaj także: Przepis na najlepszy kebab świata. Klasyka fastfoodu
Przepis na panierowane kanie. Potrzebne składniki:
4 duże kanie
3 jajka
2 łyżki bułki tartej (może być bezglutenowa)
olej lub masło do smażenia
sól i pieprz do smaku
Panierowane kanie. Sposób przygotowania:
- Wyczyść dokładnie kapelusze grzybów, ponieważ w blaszkach może znajdować się sporo piasku.
- Wbij jajka do głębokiego talerza, posól i dobrze wymieszaj.
- Obtocz kanie w jajku i bułce tartej. Następnie ponownie zanurz je w jajku i bułce tartej.
- Rozgrzej patelnię i dodaj na nią tłuszcz.
- Usmaż kanie z obu stron na złocisty kolor, najpierw blaszkami do dołu, a potem do góry.
Przepis na panierowane kanie. To postawa domowej kuchni
Kanie znakomicie sprawdzą się w formie urozmaicenia w każdej kuchni. To popularne i lubiane danie w całej Polsce. Można serwować je zupełnie tak jak kotlety schabowe – z ziemniakami, kopytkami czy ryżem oraz surówką.
Przygotowanie panierowanych kań nie powinno zająć ci więcej niż dosłownie kilka minut. Dodatkowym atutem będą świeże grzyby, które na talerzu będą smakowały zdecydowanie najlepiej. Sprawdzą się jednak i takie kupione na bazarku.
Spróbuj także innych naszych przepisów, w tym na sernik japoński oraz rosół.
Czytaj także: Przepis na placki. Ten składnik zmienia wszystko
Obejrzyj także: Lasy Państwowe pochwaliły się znaleziskami w lesie. Te grzyby rozpozna tylko prawdziwy ekspert