Chałwa domowej roboty jest równie dobra, jeśli nawet nie pyszniejsza niż ta oferowana w sklepie. Dodatkowo posiadamy pełną kontrolę nad tym, z których składników ją przygotowujemy, więc mamy gwarancję, że unikniemy sztucznych barwników czy aromatów poprawiających smak.
Przepis na chałwę domowej roboty – potrzebne składniki
- 1/4 szklanki wody
- szklanka cukru
- trzy szklanki nasion sezamu
- jedno jajko
- szczypta soli
Przepis na chałwę domowej roboty – sposób przygotowania
- Nasiona sezamu należy prażyć przez około 8-10 minut, cały czas mieszając. Gdy tylko zmienią kolor na złocistobrązowy, zdejmij patelnię z palnika.
- Kiedy sezam wystygnie, przesyp go do miski i zmiel przy użyciu blendera.
- Rozbij jajko, oddzielając białko od żółtka. To pierwsze ubij, dodając jednocześnie odrobinę soli.
- Do cukru wlej wodę, wymieszaj, a następnie przelej do garnuszka i wstaw na mały ogień.
- Mieszaj zawartość garnuszka, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Powoli i małymi partiami dodawaj wciąż gorący cukier od białka, cały czas mieszając, aż konsystencja stanie się szklista.
- Do masy białka i cukru dodaj przygotowany wcześniej sezam, a całość dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowaną masę należy przenieść do formy, nadać jej odpowiedni kształt i odstawić na kilka godzin. Twoja chałwa jest gotowa – jeśli chcesz cieszyć się nią dłużej, przechowuj przysmak w lodówce.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.