Nietypowym przepisem na placki z kapustą kiszoną podziela się na TikToku uczestniczka programu "MasterChef" Natalia Maszkowska. Nagranie szybko stało się viralem i ma już ponad milion wyświetleń. Jeżeli nigdy nie próbowałaś tego typu placków, najwyższa pora to zmienić. Możesz podawać je z sosem pieczarkowym, jak podano w przepisie poniżej, a także serwować placki same. Smacznego!
Czytaj także: Przepis na mleko kokosowe. Sporo zaoszczędzisz w sklepie
Przepis na placki z kiszoną kapustą i boczkiem. Składniki
- 320 g kapusty kiszonej
- 100 g boczku
- 200 g mąki pszennej
- 30 g majonezu
- 15 g majeranku
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- pieprz/sól
Składniki na sos...
- 1 pęczek koperku
- 300 g pieczarek
- 200 ml gęstej śmietany 30 proc.
- 150 ml bulionu
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
Przepis na placki z kiszoną kapustą i boczkiem. Sposób przygotowania
- Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
- Dodaj pokrojony w kostkę boczek.
- Na koniec dodaj odsączoną i pokrojoną drobno kapustę kiszoną.
- W tym samym czasie przygotuj sos pieczarkowy: w garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek, dodaj pokrojone pieczarki, po chwili dorzuć bulion oraz śmietankę i gotuj całość przez chwilę, na koniec dopraw solą i pieprzem, dodaj też pokrojony drobno koperek.
- W osobnej misce połącz mąkę, jajko, majonez, mleko, pieprz, sól i majeranek.
- Całość wymieszaj rózgą, a następnie dodaj podsmażoną kapustę z boczkiem.
- Placuszki smaż na rozgrzanym oleju do złotego koloru.
I gotowe. Smacznego!
Zobacz także: Sprawdzony przepis na pancakes. Przepyszne amerykańskie naleśniki
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl